Niceville

Kathryn Stockett är författaren bakom Niceville som utspelar sig i USA:s Mississippi där rasåtskillnaden var som störst, kanske i hela USA. Vi talar 1960-tal, och boken tar sin början innan Martin Luther Kings tal om att han hade en dröm… Boken slutar en tid efter detta världsberömda tal.

Jag vill inte gå in för mycket på boken, bland annat för att det är höstens bok hos Beas bokhylla. Diskussionsdatum är fastslaget till den 13/11, så jag tänker att jag diskuterar boken mer ingående på hennes forum för höstens bok senare.

”Tre kvinnor, två världar, en historia”, står det på framsidan, och det är en ganska bra beskrivning av boken faktiskt. Kvinnorna är Aibileen, Minny och Miss Skeeter, alla starka kvinnor med något i huvudet, även om de självfallet är formade av den rasåtskilda värld de lever i. Därför blir det två världar – de svartas och de vitas. Fast i och med att deras vardagar korsas då de lever i samma stad, delar de en historia…

Verkligheten är brutal. Stockett skriver att det är fiktion, men jag vill påstå att sanningshalten kvarstår. Det var inte lätt att leva på 60-talet i USA:s Mississippi! Jag ryser av obehag när jag tänker på att människan, som begåvats med ett logiskt tänkande och känslor, kan vara så förrädiska i sitt sätt att se på saker, så att färgen ska spela roll på våran hud! Som om det hade med saken att göra! Som om det faktiskt berättigade rasistiska tankar, rasbiologiskt tänkande och olika rättigheter!

Kanske är det här en bok som är nyttig att läsa! För att få perspektiv på saker och ting, och både förstå att det har blivit mycket bättre i världen, men att det finns mycket kvar att sträva efter också! Människovärde, det är något att fundera över i allra högsta grad. Finns det? Finns det inte? Är vissa människor mer värda än andra? (och passa noga på svaret på sista, tänk efter!)

Jag tror verkligen att böcker kan ge nyttiga perspektiv man behöver för att skapa etik och moral! Religion är inte nödvändigt… Man kan behöva en god bok för att se att det finns så mycket perspektiv att ta in, innan man tycker, tänker och menar!

Det är bara fiktion, kanske någon argumenterar. Visst, men sanningshalten kan vara hög för det! Författaren hittar ju ändå inte på allt, alla har vi ju preferenser..! Eller hur?

6 reaktioner på ”Niceville

    • ielinashylla skriver:

      Ja, det kan du verkligen göra tycker jag! (: Vad spännande! Lite lagom väntan kan jag tänka mig? Så man hinner känna den där pirr-känslan i magen som när man inväntar bokpaket? (; (:

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s