Enkät…

1. Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?

Jag skulle vilja tränga in i trollkarlsvärlden, så Harry Potters värld!

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?

Efter Du vet vart jag finns jag läser nu, kommer jag läsa Ursäkta att man vill bli lite älskad. Boken jag läser, av Rachel Cohn, och den nästkommande av Johanna Thydell.

3. Är det övervägande med kvinnliga eller manliga karaktärer i din bokhylla?

Karaktärer som i böckerna? Hm, då är det nog mestadels kvinnliga huvudpersoner i alla fall. Det kan jag säga utan att kolla efter… Men inte bara som tur är! Då hade jag nog nästan skämts… Eller jag hade det. En hel del.

4. Hur får du oftast boktips?

Jag får tips genom andra bokbloggare, genom diverse tidningar, och genom kompisar… Sedan är faktiskt biblioteken riktiga guldklimpar när det kommer till boktipsande.

5. Vad är det främst som lockar dig till att läsa en bok?

Jag skulle vilja säga att det är författarens namn i många av fallen (som man har en relation till redan, eller hört talas om), annars ligger det mycket i framsidan som är det man ändå ser först i handeln eller på biblioteket…

6. När blir en bok för lång?

Det där kan vara väldigt olika, beroende på vad det är för typ av bok, fack- eller skönlitteratur och sådär… Men en bok känns i alla fall för lång om meningarna aldrig verkar ta slut, ord man aldrig hört talas om verkar invadera boken och man börjar räkna sidorna tills nästa kapitel… Att räkna sidorna där, det är ett varningstecken!

7. Sämsta boken du läst?

Jag har svarat på en liknande fråga här.

8. Vilken bok borde ALLA läsa?

Samma med den här frågan, som återfinns här.

9. Vilken genre finns det mest av i din bokhylla?

Ungdomsböcker, får jag väl svara på den. (och snart kanske kategorin kurslitteratur, går om skönlitteraturen i antal!)

10. Minst av?

Biografier och memoarer.

11. Måste du läsa ut alla böcker du börjar med?

Jag är envis, så för det mesta, ja. Jag försöker in i det sista. Så om jag inte läser ut en bok är den verkligen inte något jag kan ta mig an av olika anledningar just för den stunden!

12. Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?

Min kurslitteratur hellre än skönlitteraturen i alla fall! Kanske brinner mina ordlistor bra? Mitt finska lexikon hemma är ganska tjock, till exempel, även om det är en av mina sista böcker utanför den skönlitterära genren jag skulle offra!

13. Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du ska vara den bok som sparas och varför?

Det skulle väl vara Harry Potter, bara för att den betytt så mycket för mig som innan varit skeptiker till böcker i samma genrer! Den är viktig! Och vilken av böckerna som helst!

14. Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?

Det skulle ju vara perfekt att få lov att vara med som elev på Hogwarts… Men. Jag tror jag skulle skriva in mig själv i Tusen gånger starkare, och hoppas att jag skulle vara en lärare med rätt anda att dämpa de tydliga orättvisorna i hur tjejerna respektive killarna behandlas olika…

15. Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?

Här i Sverige skulle det antagligen betyda Johanna Thydell eller Jenny Jägerfeld, i och med att de både skriver bra, och lite åt det hållet jag vill skriva. John Ajvide Lindqvist, är annars en av mina favoriter!

16. Vilken bokkaraktär hatar du mest?

Hatar? Det är ett sådant startk ord…  Draco Malfoys pappa i Harry Potter, skulle jag kanske säga. Jag vet att många hatar Voldemort och Malfoy till exempel. Men det känns som om Malfoys pappa är avskyvärt kallhjärtad och en av de kanske egentligen mest onda. Malfoy har ett hjärta, och Voldemort verkar i alla fall ha haft…

17. Om du skulle skriva en egen bok- vad skulle den handla om?

Svaret på denna fråga återfinns här.

18. Vilken typ av böcker behövs det fler av?

Böcker som bryter mot de traditionella könsrollerna, där författaren vågar gå emot typiskt manligt och kvinnligt. För jag anser att tjejer inte överlag är kvinnliga, och killar manliga. Inte om vi tänker typiska manliga och kvinnliga attribut…

19. Bästa barndomsbok?

Talar vi tidig barndom så fick jag ut mycket av Pettson och Findus och alla inspirerande och fascinerande bilder. Vilka detaljer! Fantasin spann på helvarv tack vare dem!

Enkätfrågorna hittades hos Bokclara.

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s