Ett boktips!

En av de ungdomsromanerna jag läste sommaren 2010 var Hannas högra hand av Liina Talvik. Detta på grund av en sommarkurs i barn- och ungdomslitteratur. Tacka vet jag det! För jag vet inte om jag hade snubblat över den här boken än på ett bra tag om så inte varit fallet! Kanske aldrig..?!

Boken handlar om Hanna, som börjar gymnasiet, måste flytta hemifrån och börjar känna sig vuxen på riktigt. Bostadsbrist tvingar Hanna att bo hos sin syster. Systern lever ihop med sin sambo, och deras gemensamma barn. Det är meningen att boendet bara ska bli temporärt, tills bostadsfrågan är löst och Hanna kan leva det liv hon är mentalt inställd på!

Hela hennes tillvaro slås snart i spillror! Hon klär upp sig en kväll när hennes syster har fest, men hon tröttnar ganska snart och går till i sitt rum. Hon blir där våldtagen, av hennes systers pojkvän och knockas medvetslös. När hon vaknar vill hon tro att allt är en mardröm, att det hon fått för sig har hänt inte alls har hänt. Men faktum är att hennes trosor vittnar om våldtäkten. Hon vet med det att hon inte drömt!

Hanna brottas med skulden, skamen och en syster som inte vill lyssna! Hon mår psykiskt dåligt, och börjar tro att alla killar är likadana – att män är svin, bara ute efter en sak, till varje pris! Berättelsen är en bok om kampen att våga erkänna vad som hänt, och om kampen att ta kontrollen över sitt liv igen.

Det är intressant att se att klänningen har ett starkt symbolvärde för berättelsen! Den står uppenbart för det kvinnliga, men är också en del av Hannas person…

Jag tycker att det är en realistisk berättelse. Hanna är förvirrad, reagerar väldigt impulsivt somliga gånger och hennes bild av män gör att hon minst sagt gör vissa saker man kanske knappt ens kan förstå. Det är kanske ingen slump att boken är realistisk heller, i och med att Liina Talvik själv är utbildad sjuksköterska? Hon har hört och sett vad en våldtäkt kan göra med ungdomars självkänsla, och hur det kan påverka deras liv och handlingar…

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s