Nordisk utmaning – Underfors

Mitt finska val av den nordiska utmaningen föll på Maria Turtschaninoff och hennes urban fantasy-roman Underfors. Den är skriven på svenska, vad jag förstått och berättelsen är skriven på ett väldigt vackert sätt. Det är helt klart en ungdomsroman, som samtidigt inte är endast en ungdomsroman eftersom den innehåller fantastiska inslag… Allt utspelas huvudsakligen i Helsingfors. Underfors är staden under Helsingfors, där det bor alla möjliga mytiska varelser, såsom troll och häxor. Det som vi kallar för folktro, är högst verkligt i boken.

Alva, eller Umbra, som är huvudperson är den som drabbas av en viss identitetskris, där hon konfronteras med de minnen hon inte kunnat minnas när hon nu levt med sina adoptivföräldrar i flera år. Hon kallas er höghet av underjordens varelser… Och hon inser snart att hon är dotter till underjordens Väktare. I Underfors kommer minnena gradvis tillbaka, där släktband, skuggomvandling och en ruvande ondska är delar av virrvarret av sanningar.

Joel, som är kär i Alva, snubblar mer eller mindre av en händelse ner i Underfors, och är kanske den enda som kan hjälpa henne att förstå vilka man kan faktiskt kan lita på och inte. Berättelsen är också en kärlekberättelse, där känslor på ett omåttligt sätt sätts på prov. Har Joel de känslorna som krävs för att offra sitt liv för Alva? Vad känner Alva för Joel? Och för Nide som också finns med i känslosfären?

Det är äventyr, spänning och en hel del högtravande språk när Underfors visar en helt ny värld av den vi tror oss leva säkra i.

På Maria Turtschaninoffs hemsida kan följande läsas: ”Underfors handlar om våra fäders synder och hur de påverkar våra öden. Vem är jag, vem vill jag vara, vem får jag bli? Dagens Finland möter varelser ur vår folktro i en berättelse där kärlek och lojalitet spelar en stor roll.” Sant, så sant.

Glömmer man bort att vi har fantasyförfattare i Norden? Jag gör nog det i alla fall… Men nu måste jag ju ha gnuggat dimman ur ögat och sett att så kanske fallet inte alls är!

5 reaktioner på ”Nordisk utmaning – Underfors

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s