Novellix – Så som du hade berättat det för mig (ungefär)…

Igår var jag tvungen att bryta av de tyngre böckerna (och då menar jag främst i vikt) mot Jonas Hassen Khemiris Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog. ”Novellix”-bidrag nummer fem om man räknar de som jag läst. Jag har tre stycken kvar i hyllan om jag inte missminner mig. Sedan kanske jag ska ta ett beslut huruvida jag ska prenumerera på ”Novellix”-novellerna.

Khemiri har jag inte läst förut, men jag har varit sugen på Ett öga rött och Montecore. Vi hade besök av honom på gymnasiet och jag minns att jag tyckte han var charmerande, riktigt rolig och jordnära. Man märkte att han älskar ord och har många bra idéer vilket jag också antar att man bör ha om man även skriver pjäser. Och det leder mig in på tanken att man kanske borde se en pjäs av honom live någon gång…

Så som du hade berättat det för mig... Ja, ja. Om jag byter fokus till varför jag faktiskt skriver och novellen, så kan jag ju börja med att kommentera titeln. Det är en av de längsta titlarna jag någonsin snubblat över. Den gjorde mig tillräckligt nyfiken när jag stod och valde mellan mina åtta ”Novellix” på bokmässan i höstas. Grattis! Dessutom tänkte jag redan då och där att det ska bli spännande att ta reda på vem denna ”du” i titeln är. Och egentligen är det förnurliga att jag inte får veta säkert förrän i slutet… Vilket jag tycker är underbart!

Jag:et i berättelsen får påringning av polisen – något han efter ett tag sammankopplar med svensexa då han är förlovad. Saken är bara den att vi som läsare ganska snart förstår att medan jag:et fortsätter haka upp sig och hoppas på detta, så vet vi efter ett tag att det här är på riktigt. Han är anklagad, misstänkt och kanske lite galen?

Det är en hel del juice med i bilden – stavat ”jos”. Vilket är en av de korrekta stavningarna varav jag aldrig på riktigt sett någon använda den förut. Modigt!

Jag kan inte säga för mycket utan att avslöja novellens genialitet, så som jag ser det. Det bästa kommer mot slutet när man inte riktigt vet vad som är sant, vem som är vem och jag älskar perpsektivet sista sidan ger.

Läs!

6 reaktioner på ”Novellix – Så som du hade berättat det för mig (ungefär)…

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s