Själseld

Igårkväll var kvällen då sista sidan lästes i Maths Nilssons Själseld. Jag tycker inte om den där vemodiga känslan man kan få när sista sidan lästs ut. Jag snuddade vid den känslan, men den var uppblandad med lite chock över det jag både insett, men inte ville inse framemot slutet.

Jag har med detta läst ut ännu en av författarnamnen i boktolvan och jag trodde inte att jag skulle ligga så bra till redan vad det gäller den listan och utmaningen …

När det gäller Maths Nilsson och Själseld så finns det en del likheter med Johan Theorin som jag upptäckte i december. Öland, lite historia och spökliga tendenser. I känslorna jag får emot slutet av boken skulle jag också med Johan Theorin som jämförelsematerial, vilja säga att den har lite av dragen som Theorins Sankta Psyko, som fullkomligt blåste mig av stolen. Så jag har fått två i ett med Mats Nilsson – både det spöklika och rena rama skräckkänslan. Ska jag dra mig ifrån Theorin, så snuddar Maths Nilsson kanske lite mer John Ajvide Lindqvist och skräcken när det kommer till skräckinslagen som smyger sig på då och då.

Den historiska delen av boken har stor plats, men också en stor betydelse för berättelsen. Det är i det historiska allt har sin början och det jag satt och funderade över vad den delen faktiskt gett upphov till i nutiden, som inrymmer Jerry.

Jerry är en karaktär som framkallar sympati. Jag grät vid ett tillfälle som innehåller en vit kanin och döden, och jag kände verkligen med Jerry många gånger – men kanske inte nödvändigtvis när han raggar upp en tjej på krogen och följer med henne hem – sorry.

Det är lite vid det tillf’ället som jag börjar bli lite misstänksam. Vem är Jerry egentligen? Men jag vill inte släppa den molande tanken, utan fascinerades och tänkte mycket på att det finns religiösa övertygelser som är av sekteristiska drag i boken – och det verkar ju med ens mer misstänkt än mycket annat.

Att religion och historia tar en hel del plats, gör mig ingenting. Det gör allting mer intressant och jag gillar verkligen det språkliga som är poetiskt beskrivande och verkligen skapar stämning.

Men det jag kanske mest snubblade över var Jerry. Hur gammal är han egentligen? Jag tänkte mig en medelålders man från start, men får indikationer på att han kan vara yngre emellanåt … Jag vet att det inte har jättebetydelse för själva historien i sig, men påverkar relationen jag har som läsare till Jerry.

Det jag egentligen försöker säga är att det här är en debutroman som verkligen håller standard. Herr Nilsson, kommer det mer?

 

13 reaktioner på ”Själseld

 1. Maths skriver:

  Tack för det, känns konstigt att vara nöjd över att ha fått någon att gråta en skvätt 😉
  (får erkänna att jag gjorde det själv när jag skrev det)

  Om det kommer mer? Ja, om herr Nilsson själv får välja så blir det så, en bok ute på förlagsrunda nu och skrivit ca halva på en tredje. Så vi får väl se om någon vill ha mig.

  //Maths

 2. Swedish Zombie skriver:

  Nu måste vi reda ut det här i klartext, så en gammal stöt som jag verkligen fattar. Är det mer deckare än skräck eller tvärtom? Har bara läst Theorins två första, så jämförelsen säger mig bara litet. Min aningen stränga fråga beror på att jag blev nyfiken! =)

 3. Maths skriver:

  Svårt det där med att knöla in sig i ett fack, och med tanke på vilka böcker som ligger under deckare på Bokus etc så vet jag inte riktigt vad som gäller för att det ska kallas deckare….

  I Själseld får man ju i alla fall inte följa någon polis i letandet efter elaka mördare (även om de hälsar på)….

  • ielinashylla skriver:

   Ja, det där med genre och fack är väldigt svårt. Deckare klassiskt sett innehåller ju en detektiv eller polis, men det känns som att den genren börjar vidgas, samtidigt som jag då hellre vill kalla romanen för spänningsroman, vilket känns som ett säkrare kort samtidigt som det kan omfatta en vardagsroman, likväl som deckare, skräck eller annan bok med spännande inslag… Hm. (;

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s