Tematrio: oväntat bra

Lyrans tematrio den här veckan handlar om böcker vi tyckt varit oväntat bra. Jag har tre stycken som blev mina aha-böcker i genrer jag inte riktigt vågat ge en chans eller hoppas på av olika anledningar innan dessa tre böcker kom in i mitt liv.

1.

Som nummer ett får J. K. Rowlings Harry Potter och Den flammande bägaren den äran att stå. Jag vågade inte hoppas på att boken var bra, men blev efter en lång diskussion med en klasskompis till sist mer eller mindre påtvingad boken för att jag inte orkade tjafsa om hypen som kom med Rowlings böcker och magiska värld. Jag hade läst Narnia, men inte blivit särskilt imponerad av världar utöver den verklighet vi lever i. Men tji, fick jag, när jag tyckte att Harry Potter och Den flammande bägaren var oväntat bra, fantastisk och kort och gott – kalas!

2.

Som nummer två på listan, får Jane Eyre av Charlotte Brontë stå. Jag var lite anti klassiker en gång i tiden också. Jag gillade de mer moderna klassikerna kanske. De som inte låg alltför långt tillbaka i tid, och även här var jag ganska inne på att jag bara ville läsa böcker en period i livet som hade med dagens verklighet att göra. På engelskan fick vi välja en bok som skulle utmana oss, detta på gymnasiet, och jag valde Jane Eyre. Eftersom mina förväntningar inte var stora, kan jag säga att jag blev förälskad i boken, tyckte den var oväntat jättebra och har sedan dess inte åsikten att klassiker överlag är mark som ej bör bertädas, utan mark som har mycket att erbjuda om man är ute på bokjakt!

3.

Som nummer tre, kan jag faktiskt sätta upp John Ajvide Lindqvist och Låt den rätte komma in. Jag var än en gång inne i en period när jag var lite lagom inställd till en genre, den här gången skräck. Vad hade den att erbjuda mig? Jag blev tipsad om boken av min syster som inte läser alls lika mycket som mig, men verkligen slukar böcker om de väl är tillräckligt bra, varav jag gav boken en chans. Och jag måste säga att jag både upptäckte en mycket duktig skräckförfattare, lite orädd, och en genre att kunna älska. Oväntat bra, är vad boken var!

 

11 reaktioner på ”Tematrio: oväntat bra

 1. Sofia i Bokmilaskogen skriver:

  Haha, det låter som att du har varit en ganska så kräsen läsare vad gäller genrer. 🙂 Men böcker är ju annars lite som musik: det finns både guldkorn och skräp i alla stilar och genrer, tror jag.

  • ielinashylla skriver:

   Haha! Ja, jag var inne i en period när jag liksom bara ville läsa om verkligheten här och nu. Det är tur att jag kom över tröskeln runt tretton, fjorton års ålder och att det sedan fortsatt i en bra takt! (; (:

  • ielinashylla skriver:

   Jag var fullständigt emot, ville inte alls tycka om eller trodde att jag skulle göra det. Men jag är glad att min kompis övertalade mig att läsa till slut. (:

 2. Eli skriver:

  Kul med böcker som överraskar 🙂 Jag hade nog kunnat skriva under på både Låt den rätte komma in och Harry Potter, för det var böcker jag läste innan de blev hajpade och innan de omskrevs överallt. Fast kan man säga att det är oväntat bra eller överträffar förväntningar när man inte har några…? Bra böcker du valt i alla fall!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s