Timmen mellan hund och varg

Silke Scheuermanns Timmen mellan hund och varg lästes ut i natt eftersom jag i vågor har lite svårt att sova. Jag tror till och med katten till sluta ville be mig att släcka klockan två i natt så hon fick vila upp sig lite. Men eftersom jag klockan två i natt bara hade tjugo sidor kvar i boken, så fortsatte jag till sista sidan. Sedan lade jag den åt sidan och somnade.

Boken är speciell. Jag gillar att Scheuermann är både rak, ärlig, rättfram, nästan lite manlig och samtidigt att det är en kvinnlig karaktär som är huvudpersonen och att en poetiska klang återfinns i alla typer av beskrivningar. Det är med det en hel del långa meningar, med kommateringar, men det är inte något som stör just mig.

Däremot stör jag mig lite på att replikerna (precis som i hennes novellsamling Rika flickor) är invävda i resten av stycket – så att man ibland snubblar till av den anledningen. Jag köpte det mer i novellerna av någon anledning. Det blir lite trevande nu och i mitt huvud måste jag läsa om för att ”nu är det ju replik”. Och med det kan det vara svårt att veta vart repliken slutar, i och med att allting är i löpande text. Det hade naturligtvis hjälpt läsaren en hel del genom att markera med talstreck eller liknande, och börja med mening när det inte längre är någon som talar – klarare början och slut.

Annars gillar jag det målande språket och det där rättframma. Och precis som med hennes titlar på novellerna i Rika flickor så läste jag ett tag innan jag insåg vad denna titel, Timmen mellan hund och varg, egentligen betyder. Och jag gillar det. Timmen mellan … framtiden och det förflutna? Jag får en association till människan som fastnar i förvandlingen till varulv …

Boken tar upp svåra relationer, syskon-hatkärlek, rotlöshet, kärlek – lust och alkoholism.

 

Jag tror också att detta innebär att jag trots allt kanske packar med en av gårdagens klassiker, eftersom det var den här boken jag hade tänkt att ta med mig över påsk.

 

En reaktion på ”Timmen mellan hund och varg

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s