Alice in Wonderland

Nu har jag äntligen sett Disneys  version från 2010 med Johnny Depp som hattmakaren och Mia Wasikowska som Alice. Jag tackar biblioteket i Jönköping högaktningsfullt för att de hyr ut filmer på sju dagar för bara 10 kr styck. Det var nämligen den här filmen jag lånade i samband med Hundra procent fett på bibblan här om dagen.

Jag kan ju börja med att jämföra den tecknade filmen med boken. Den tecknade Disney-filmen från 50-talet har jag sett på en hel del som barn, och jag kan ju såhär i efterhand se att den bygger i princip till punkt och pricka på Carrolls bok. Dock tycker jag att den är ganska otäck på ett obehagligt sätt, även om den filmen alltså bygger mer på boken än vad den otecknade versionen gör …

Alice in Wonderland valde jag att se på engelska, med engelsk text och jag måste säga att det mesta med filmen har gjort mig positivt överraskad även om den är mycket annorlunda från boken, som jag i och för sig inte kan bestämma mig för om jag gillar eller inte … Jag gillar att Alice inte bara är omedvetet näsvis, utan klok i det där näsvisa eller unika. Hon är verkligen sig själv. I boken framstås hon som framfusig på ett mer negativt sätt, men här gör det henne bara mer älskvärd.

Det finns många ingredienser som är nya, men ändå köper jag det och tar det till mig. Det otäcka i den tecknade versionen finns inte med i den här versionen, även om den här versionen är mer vuxen och rå i och med att drottningen verkligen hugger av allas huvuden i filmen och dessutom har dödat sin make. Så brutal är kanske inte boken. Draken är också en extra ingrediens tillsammans med lite annat smått och gott, och jag får en liten känsla av Snövit med drottningens högra hand och Alice bleka hy, samtidigt som Alice verkar vara en prins i rustning som ska rädda världen – en idé jag gillar skarpt. Inte minst för att Alice verkar tro ganska lite om sig själv och inte tror på sin egen styrka i den hon är.

Slutet är mer kontroversiellt, även om jag inte kan bestämma mig för om det är fantastiskt.

En sevärd film och en film som faktiskt bräcker boken, trots att den rymmer mycket fria tolkningar och tillägg.

 

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s