Nordisk utmaning: Islekar

image

Liselott Willéns Islekar lästes ut denna morgon. Det är månadens valda nordiska bok med Willén som åländska, om än boende i Sverige nu för tiden.

Boken utspelar sig i åländska landskapet, vintertid. Alex, eller Alexandra, är huvudpersonen. Vi startar någonstans i nutid, kastas in i del I och förs bakåt i tiden. Alex är då elva år, försöker passa in, vill accepteras av de andra barnen och slippa vara en av de som riskerar att retas. Hon vill umgås med Sara som är stark, nonchalant och inte svansar efter de populäraste – de som får Alex att försöka vara tjejigare än hon egentligen är, får henne att skämmas för sin stora mamma eller skämmas över sin boksmak …

En dag börjar Jakob i skolan. Han kommer från Sverige, är annorlunda och hotad då rykten säger att hans mamma är knarkare, varav hans äldre släkting på ön måste ta hand om honom nu. Han blir huvudoffret i mobbingen på skolan och Alex tycker det är både skönt och jobbigt. Inte minst jobbigt för att Alex bor granne med honom, inte vet vad hon egentligen tycker, även om Jakobs beteende till följd av sin uppväxt och uppfostran, gör det lättare att tycka som alla andra – han är konstig – han kan bli våldsam.

Detta är en bok jag inte riktigt tycker om – fast den är bra, annorlunda och känns både sann, inte sann, trovärdig, icke-trovärdig, och ibland kryddas av rysningar och tenderar att nästan trappa upp sig till en rysare eller skräckberättelse … Det är en gripande bok, hemsk och på ett sätt iskallt saklig och barnsligt naiv.

Barns grymhet till priset av att bli sedd, älskad och bara få passa in och ha någon att kalla vän, mamma, pappa är nästan olidlig. Och samtidigt undrar jag om Alex minns allt rätt! Jag inser att hon inte haft det lätt som barn. Inte heller Jakob. Inte heller Sara …

 

2 reaktioner på ”Nordisk utmaning: Islekar

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s