The Hunger Games

image

I natt lästes första boken i Hunger Games-triologin ut. Suzanne Collins är en av författarna i boktolvan 2012, vilket innebär att jag också läst en för mig innan okänd författare som jag i december fann tillräckligt intressant för att skriva upp på listan.

Jag har sett filmen, men vill inte uttala mig för mycket om den, utan tänker att jag vill se den någon mer gång i framtiden och kanske skriver om den då. Boken är som väntat mer detaljrik och överlag förstår jag historien mycket bättre när jag vet om det som förblir osagt i filmen …

Katniss, tillsammans med andra karaktärer, känns mer mänskliga i boken – trots att det handlar om blodigt allvar inom ramen för det årliga Hungerspelet. Alla känslor, deras svårtolkningsgrad och allt som kommer av det – förvirrade tankar, små omedvetna gester och missförstånd. Jag tycker det är ganska påtagligt och det berör. Det är hemskt att Peeta är kär i Katniss och skickas in tillsammans med henne i en tävling som har dödlig utgång för alla utom en. Det är hemskt att de tvingas att döda regelbundet eller bjuda tittarna på lite action i och med att något skruvat händer om denna underhållning uteblir. Men det hemskaste är nästan annars att de är så unga, knappt vet vilka de egentligen är och måste se till att överleva i arenan så länge de kan. Som vinnare tänker jag att man tvingas överleva med alla minnen i bagaget – blodet, döden – alla bilder, ljud, lukter … Alla känslor med det!

Jag går inte in på detaljer då många andra bokbloggare gått in på dem tidigare och då många ändå vet vad det handlar om om de sett filmen. Man kan i alla fall säga att Suzanne Collins är bra på att skapa spänning. Hur tråkig hade inte historien kunnat vara då den utspelar sig på avlägna platser, handlar om död och årliga hungerspel … Men Collins gör det bra och rätt – hon väcker känslor och nyfikenhet.

Det jag tar med mig till Göteborgsvarvet imorgon är att man är starkare än vad man tror och att man kan klara mycket mer än vad man först kanske tror – även när man känner sig trött.

2 reaktioner på ”The Hunger Games

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s