Tematrio: Mors dag

Det var länge sedan nu som jag deltog i Lyrans Tematrio. Men nu kände jag att det var dags igen. Mors dag närmar sig och på söndag är det mammas dag. Detta har Lyrans Noblesser uppmärksammat, varav veckans tematrio handlar om just mammor i litteraturen.

Jag har säkert glömt en mamma när jag väl tänker efter, men de tre mammorna jag verkligen kommer ihåg från litteraturen är följande:

1.

En av mammorna i Harry Potter – Ron Weaslys mamma Molly. Hon är verkligen unik, lite egendomlig, men stark i sin kärlek och sina känslor till sina barn och sin familj, även om hon ibland kan bli riktigt uppfylld av sin irritation. Men jag gillar att hon inte döljer vad hon känner, för någonstans kanske det ändå kan vara nyttigare än att inte visa känslor alls som mor. Hon tar sig an Harry som om han vore en i familjen, och är lika givmild och generös mot Hermione. Hon är en sådan där tokmamma, men jag tänker henne ändå som en bullmamma med en trollstav i handen. Och hon kan offra det mesta för dem hon älskar och hon är en familjetrogen mamma utan tvekan.

2.

Mamman i I taket lyser stjärnorna. Jenna må vara splittrad då hennes mamma har cancer och inte blir bättre. Men hennes mamma är så stark in i det sista och hon lever verkligen för Jenna, även om Jenna inte kan reflektera över detta i stundens hetta och i uppfylldheten av känslan av att hon kommer bli lämnad av ännu en förälder, då hennes pappa har börjat ett nytt liv, med ny familj och inte är en del av hennes liv. En annan stark mamma i sammanhanget måste vara Jennas mormor, men hon kommer lite i skymundan. Det är ju ändå så att hon måste vara stark för både dotter och dotterdotter, trots att Jenna visar så tydligt misstycke till mormorns hjälpande hand och med tanke på att Jennas mormor faktiskt kommer förlora en dotter. Den naturliga tanken är ändå är att man lämnar livet på grund av hög ålder och den generella uppfattningen är att ingen ska behöva begrava sitt eget barn.

3.

Krilles mamma i Janne, min vän. Hon är också en sådan där snäll mamma, som vill väl och bjuder på macka och varm choklad, men som inte är för framfusig utan vet när hon inte ska fråga mer eller när det är dags att backa undan. Hon verkar också vara en sådan mamma som tolkar in mycket av det osagda på ett sätt som gynnar henne och bygger upp ett förtroende, som kanske inte Krille ser, men i alla fall Janne som behöver någon att lita på känner. Hon finns där hela tiden mentalt och med hjärtat, men är fysiskt inte för påstridig eller i vägen. Hon verkar kunna handskas med det mesta, även om hon känns som en sådan mamma som reflekterar mycket och med det verkligen håller saker för sig själv och inte säger saker om det inte behövs till någon som inte berörs av dessa vetskaper eller tankar.

 

7 reaktioner på ”Tematrio: Mors dag

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s