Tematrio ”på engelska” …

Veckans tematrio från Lyran rör engelsk litteratur och litteratur på originalspråk. Jag har kanske inte läst engelskspråkiga författares böcker på engelska framför svenska, men har i alla fall försökt att bli lite bättre på det på senare år. Man håller ju precis som Lyran säger igång det engelska språket på ett annat sätt också, vilket är ett plus. Tre tips på engelska böcker, blir mer övergripande än tre specifika. Detta på grund av att boktipsen på ett sätt är ganska få för att jag ska kunna uttala mig sådär självsäkert.

 

1.

Ungdomsböcker. Jag tror att det oftast blir väldigt bra utfall att läsa engelsk ungdomslitteratur på originalspråket. Man förlorar inte viss del av magiken som det engelska språket kan ge, även om man kanske missar en del förståelse i att vissa ord är lite mer okända än andra. Men det gäller å andra sidan all engelsk litteratur. Jag ångrar inte att jag tog mig an Stephenie Meyer på engelska och Twilight-serien. Jag ångrar hittills inte att jag tagit mig an Suzanne Collins The Hunger Games-serie. Two books to go, i och för sig … Harry Potter är en annan serie jag tänker mig gör sig bra.

2.

Klassiker. Jag ångrar verkligen inte att jag tagit mig an en del klassiker på originalsspråk och tillika engelska. Den boken jag fortfarande rekommenderar helhjärtat är Charlotte Brontës Jane Eyre. Systern Emilys Svindlande höjder, läste jag på svenska, men jag tror att kanske även den romanen ter sig mycket bra på originalspråket och att det där magiska med den fina, klassiska engelskan, förtrollar och för med sig en viss stämning som går förlorat med lite äldre svenska, som inte alls tilltalar mig lika mycket. Wuthering Heights – bara titeln på engelska låter mer lockande!

3.

Drama, i den bemärkelsen att jag syftar till drama, som i verklighetstrogen, verklighetsnära och berörande roman, så ger jag boktipset White Oleander av Janet Fitch. Hon har ett språk som i sin enkelhet, råhet och ärlighet verkligen berör. De här typerna av romaner tror jag gör sig bra. Känslor förmedlas, engelskans nyanser speglar sig bra i sammanhanget och den här boken väcker så många frågor, känslor och tankar. Jag kan tänka mig att en annan favorit i form av Jodi Picoult kan göra sig riktigt bra på originalspråk … Allt för min syster eller My Sister’s Keeper skulle nog kunna bli en riktig favorit.

 

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s