Ja till liv!

I tredje Liv Strömquist-albumet – det har blivit många på en kortare tid – så har albumen jag läst gått från krokiga streck och teckningar i svart-vitt (Hundra procent fett) till rakare streck och teckningar i svart-vitt (Einsteins fru) till färg och mer kollage i Ja till liv! Och jag gillar verkligen Liv Strömquists ABC, men samtidigt gillar jag kanske inte albumet lika övergripande som Hundra procent fett och Einsteins fru. Jag vet inte exakt vad det är jag inte gillar, samtidigt som jag vet precis vad det är. Det är inte färgen, de mer perfekta teckningarna (trots att jag gillar imperfektionen i de tidigare verken). Utan någonstans kan jag inte gilla vartenda bildserie – det är något som hindrar mig ibland och till större del än i föregående förälskelser. Ja, visst, många bildserier och bokstavspassager älskar jag, men vissa rycks jag med i så lite att jag inte kan säga att jag är fullständigt lika förälskad som i nämnda album.

Jag känner igen Livs röst, feministiska anda och politiska och samhällskritiska förhållningssätt i sina serier, men på samma sätt som i försöket att läsa och ta till mig Prins Charles känsla så når några enstaka serier samma platta känsla. Det rör mig inte så mycket som jag önskar, får mig inte att le eller tänka till.

Jag säger inte att Ja till liv! inte är bra – tvärtom! Och jag säger inte att den inte är läsvärd – för det är den! Den är engagerande, väcker känslor och tankar och manar till skratt!

En början på en av serierna (B som i barn), lyder som följer:

Med glimten i ögat och ironi, försöker Liv verkligen säga något. Och om jag säger ja till liv, eller kanske snarare Liv? Övervägande många gånger säger jag ja, och andra gånger tackar jag så mycket för de engagerade försöken att få mig att säga det!

 

3 reaktioner på ”Ja till liv!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s