Citat …

John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in har jag läst. Jag har också båda filmatiseringarna hemma. Jag har gått och funderat ett tag på vad boken egentligen antyder och filmerna och känner mig helt uppe i varv när jag läser förordet av John Ajvide Lindqvist till novellsamlingen Låt de gamla drömmarna dö, där han vidrör dessa tankar, först genom att nämna Alfredsons film:

”Det var en uppenbarelse. Alla bitar hade fallit på plats och filmen var ett litet mästerverk både inom svensk film och inom skräckgenren. […] Det var bara en sak som gnagde i mig när filmen var slut, och det var just själva slutet. […] Trots att jag själv hade skrivit manuset så var det inte förrän efter visningen på Draken jag egentligen förstod vad slutet antyder. Nämligen att Oskar blir en ny Håkan.” (sid. 11).

Och angående den amerikanska filmatiseringen:

”Nyligen hade den amerikanska versionen premiär, under namnet Let me in. Jag tycker mycket om den versionen också, men det som är antytt i den svenska filmen är i den amerikanska klart som korvspad. […] Missuppfatta mig inte. Jag tycker det är ett helt rimligt slut, en sjysst tolkning av historien och det medvetet öppna slut som jag har lämnade i boken. Men det är inte mitt slut.” (sid. 12).

Jag ser mycket fram emot att läsa John Ajvide Lindqvists slut. Jag har länge funderat över om en av de här novellerna som jag hört ryktas om är densamma som filmernas antydan om framtiden, eller om det är tolkningar av det öppna slutet. Och nu vet jag i alla fall lite mer. Jag är på ett sätt glad att Ajvide Lindqvist har valt att bemöta detta och kommentera, skriva sitt slut och stå för det. Vad det än må vara, eftersom jag inte läst det än …

 

2 reaktioner på ”Citat …

  1. Mia Hansén skriver:

    Jag håller med, för jag blev så arg över filmen, för dét var inte alls så jag såg det. Det Oskar och Eli har är så fint. Har läst Låt den rätte komma in så många gånger, den är så fantastisk. Och jag är också glad att Ajvide bemött detta, även om jag i vanliga fall inte vill veta författarens tanke bakom osv, men här är det bra. Kul att du ser fran emot, mycket nöje och trevlig midsommar! Jag läser Drömbokhandeln och Halvblod nu, förstnämnda mest magisk!

    • ielinashylla skriver:

      Jag är också glad att han bemött detta fast jag håller med dig om att man många gånger inte vill veta vad tanken är från författarens sida! Jag önskar dig detsamma – trevlig midsommar som först!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s