Det är så logiskt alla fattar utom du

Lisa Bjärbo har jag varit nyfiken på ett tag nu, och nu har min nyfikenhet stillats aningen, men jag är säker på att jag vill ha mer. Ungdomsromansdebuten är en förälskelse. Språket är både tilltalande vuxet, men har tonårsrösten och alla uttrycken kvar. Känslorna speglas på ett bra sätt, karaktärerna känns levande och jag gillar att jag inte får för mycket hänvisningar till hur Ester och Johan ser ut – jag kan lära känna dem bättre då, koncentrera mig på deras relation, deras familjerelationer, deras känslor för andra och för varandra.

En sak jag funderade över är att Johan och Ester, vars perpsektiv boken växlar mellan, är mycket lika i rösterna. De har samma fraser etsade, tänker väldigt lika och det känns väl ibland som om det skulle kunna vara samma röst som försöker ge två olika perspektiv. Men när man tänker en gång till kanske det inte är så himla konstigt om de har så lika röster om de umgåtts tight sedan de var små och fortfarande umgås både i skolan och på fritiden? Man blir som man umgås brukar man ju säga, och olikheterna lyser ju igenom och separerar Ester från Johan, även om tankespråket, språkandet och också fraserna för dem båda är lika eller liknande.

Jag gillar Esters bror Emil och jag diggar också Esters bästa tjejkompis Moa – de har så sköna personligheter. Hade jag haft en storebror hade jag önskat mig en Emil och Moa är en klok tjej, för hon vet när hon ska vara ärlig och när det är mer läge att ligga lågt. Ester har inte samma fingertoppskänsla, utan verkar leva mycket i nuet och låter känslorna ibland styra hennes impulsivitet. Johan som verkar vara hennes motsats – lugn och eftertänksam, verkar genomgå en personlighetskris när han misstänker att hans föräldrars äktenskap börjar krasa och när han efter några års förälskelse i bästa kompisen Ester inte orkar låtsas hålla masken hela tiden när hon pratar om andra killar …

En bok jag sätter sikte på inom en ganska snar framtid är helt klart Allt jag säger är sant. Och jag ser fram emot författarsamarbetet Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck.

6 reaktioner på ”Det är så logiskt alla fattar utom du

  1. Sofia i Bokmilaskogen skriver:

    Denna verkar bra! Måste läsa något av Bjärbo snart. Så himla mysig boktrailer också! ❤

    • ielinashylla skriver:

      Jo, men bra är den utan tvekan! (: Jag gillar den här boktrailern och alla slides är verkligen kopplade till boken – lappen till exempel! Och så satt jag och funderade över boktiteln och att jag var säker på att den frasen kan härledas till en låt – vilket boktrailern svarade på. ”Säkert” är det ju! (: (;

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s