Åttonde boken i nordiska utmaningen, check!

Ja, så är juli månad här och i juni har jag enligt den nordiska utmaningen läst en isländsk bok. Mitt val blev Yrsa Sigurðardóttirs Det tredje tecknet. Boken är som sagt inte dålig, även om jag känner mig delad till den. Det beror nog mestadels på att jag tror att jag inte tilltalas så mycket av deckare just nu.

Boken har i vilket fall som helst ett tilltalande språk och jag tycker Sigurðardóttir beskriver relationer på ett bra sätt bara genom replikeringar mellan advokat Þóra Guðmundsdóttir som är huvudperson och andra i hennes närhet. Boken ger också en del fakta om häxbränning, trolldom och liknande som varit en del av mördade Harald Guntliebs liv – det är också honom fallet som Þóra tar sig an rör.

Ett minus är hur som helst också att boken inte tar fart på mer allvar förrän de sista 170 sidorna. Jag hade uppskattat om den mer sprakande spänningen hade kommit igång tidigare. Det enda så här i efterhand som skulle kunna göra mig nyfiken på kommande böcker i Sigurðardóttirs serie om Þóra Guðmundsdóttir, är för att veta om hon fortsätter hålla kontakten med den tyska advokaten hon tvingas arbeta med i den här boken, eller för att eventuellt se hur det går för henne privat … Men jag känner fortfarande att jag snarare inte kommer läsa fortsättningen.

2 reaktioner på ”Åttonde boken i nordiska utmaningen, check!

  1. Västmanländskan skriver:

    Den här läste jag för något år sedan och tycker mig minnas att det var en medioker deckare, men jag hade precis varit på Islands och pluggat och tyckte mycket om att känna igen miljöerna.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s