Kapitulera omedelbart eller dö

Jag har hört en del olika åsikter om Sanna Näslings debutroman Kapitulera omedelbart eller dö. Jag var beredd på ett annorlunda språk, engelska uttryck och mycket känsla. Jag var också beredd på att jag kanske skulle ställa mig kritisk som vissa gjort, medans andra har älskat boken. Och jag ställer mig till sista ledet – jag älskar den! Jag gillar rytmen, språket, språkandet, de sju delarna uppkallade efter nagelack och läppstift med mera som kan härledas till H&M om jag förstått saken rätt …

Mary är jag:et. Lovely är hennes allra bästa vän. De går på högstadiet och diskuterar liv, död, känslor och drömmar. De har livlig fantasi, skäms inte för att vara sig själva, även om andra tycker de är konstiga eller udda. Mary har ingen pappa och Lovely har en hel familj, men är trasig ändå och får lätt fixidéer och panikångest. De har ett eget språk, drömmer om London och är inte rädda för att prata med varandra om livets gråare färgskala.

”Idag är en sån där dag när Lovely inte är i skolan för att färgerna på himlen är fel. Jag ringer henne på rasten mellan matten och svenskan, men hon svarar inte. Jag önskar verkligen att hon hade svarat, för jag kunde ha berättat om himlen i Lndon.” (sid. 33).

Boken är svår att förklara, sätta ord på och göra rättvisa ur mitt perspektiv. Den är mer poetisk än regelrätt, varav lite sägs rakt ut och mycket inte. Den är tolkningsbar, lite svårfattlig ibland, trots att det går fort att ta sig från första sidan till den sista. Det finns undertoner, saker man anar och jag undrar fortfarande hur jag ska tolka slutet. Det känns som om Mary lever i en bubbla där hon inte orkar känna allt, inse allt eller ta vara på allt. Det är som om hon väljer att leva i en dimma som jag tycker följer Mary genom hela boken.

Mary och Lovely har ett eget språkande, använder många engelska uttryck och meningar och blandar i samma mening svenska och engelska ibland. Det kanske stör andra, men inte mig. Det är deras språk och de drömmer om London – så detta kommer någonstans naturligt kan jag tycka. Och även fast allt inte sägs varken mellan Mary och Lovely eller i Marys tankespel där hennes pappa existerar, Håkan Hellström konverserar med henne, bland andra, så händer det mer än vad man kan läsa sig till. Man får försöka tolka undertonerna och tolka språket för att se det. Har Mary och Lovely bara en vänskapsrelation eller är det egentligen starkare känslor i grunden?

Man kanske måste gilla fyndiga meningar, poesi och acceptera karaktärerna för att uppskatta, och som jag kanske också älska Kapitulera omedelbart eller dö. Uppfylls dessa krav tycker jag absolut att man ska läsa boken!

2 reaktioner på ”Kapitulera omedelbart eller dö

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s