Bryta om

Jag lånade Åsa Anderberg Strollos debutroman Bryta om på biblioteket. Det är alltid lika intressant att se i vilket skick böckerna är i och jag kan säga att om boken hade varit i något sämre sådant… Ja, då vet jag inte om jag hade tagit mig an sidorna som i dagsläget är gulnade, krullade av fukt längst upp och missfärgade av diverse tumtryck i olika nyanser … Lite ”allergisk” blir jag när böckerna är i sämre skick. Illisionen om att boken är ”min” för stunden raseras – jag ser för mycket spår av tidigare låntagare. Kanske hade också bokens skick i dagsläget hindrat mig från att läsa om klart boken om historien och huvudpersonen nu inte fångat mig ganska direkt. Jag skulle inte kunnat bry mig om bokens skick fyrtio, femtio sidor in i boken, för jag visste att jag skulle läsa ut boken och att det inte fanns ett annat alternativ.

Bryta om är en omskakande roman på sitt sätt, den är ärsligt skriven på det sättet att smutsen finns med. Den är inte polerad på det sättet att den är mer sockersöt än vad den behöver vara. Den behandlar något väldigt viktigt när Minna, huvudpersonen, är en sextonårig tjej som i över tio år har levt själv med en psykiskt sjuk mamma. Det är inte det första man får reda på, men man anar att Minna inte har det så lätt varken ekonomiskt, socialt eller emotionellt. Hon har Eddie, som typ är hennes pojkvän, men han har det svårt på samma sätt som Minna. Visserligen har han jobb, men likt Minna som börjar ettan på gymnasiet, så har han svårt att hålla i de små summor pengar han får och de flyr gärna verkligheten ibland med hjälp av alkohol eller droger. Även om de har varandra och älskar varandra, så känner man ganska fort som läsare att de kanske inte alltid är bra för varandra, fastän de någonstans och utan tvekan behöver varandra … Det känns också någonstans som att Minnas och Eddies förhållande bygger på ett beroende till varandra i den livssituationen de befinner sig i och med det blir kärleken en typ av hatkärlek.

Minna älskar inte bara Eddie, utan också sin mamma. Men den här boken handlar om att hon måste börja tänka och känna på bokens titel… Hon måste bryta på ett eller annat sätt. Att börja på en ny gymnasieskola tror och hoppas Minna är ett första steg, men med det visar sig vara mycket svårare att bryta om i verkligheten jämfört med i tanken. Minna gör så mycket dumt, men som läsare både förstår jag och inte förstår varför hon gör som hon gör. Hon är så himla smart, men verkar inte inse det. Hon är så stark och samtidigt så sårbar…

Bryta om är en riktigt bra debutroman och jag tror att det är en bok som når många oavsett vilken livssituation man själv befinner sig i. Bokens sista sida innehåller nummer och adresser för ungdomar som behöver prata eller söka någons hjälp för att man kanske, kanske känner igen sig i Minnas situation … Det är bra såklart, fastän jag någonstans kan känna att det också gör att jag som läsare känner att syftet med boken blir så självklar än utan denna sida. Kanske skulle man som läsare kunna känn sig lite – i brist på bättre ord – lurad ..?!

Med denna bok prickar jag av ännu ett författarnamn i Boktolvan.

6 reaktioner på ”Bryta om

  1. TinaO skriver:

    Jag läste Bryta om när den kom och tog den helt och hållet till mitt hjärta, kanske just för att jag jobbar med ungdomar och ser alldeles för många som far illa på ett eller annat sätt. Jag brukar (med glimten i ögat) hävda att det borde vara obligatoriskt för oss som jobbar med tonåringar att läsa den, eftersom Anderberg Strollo lyckas så väl med att beskriva misären och hur Minna verkligen försöker gömma undan både sig själv och sitt liv för de vuxna omkring henne.

    Synd bara att den var så skabbig. :/

    • ielinashylla skriver:

      Det håller jag aboslut med om! Jag som blivande lärare på gymnasiet tycker mig se hur saker man säger kan bli så fel ibland. Alla vill väl, men det blir inte alltid bra bara för att intentionerna med formuleringar m.m. är goda … Bra sagt!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s