Hitta din väg

Jag är glad att jag hittat LL-förlaget, som skriver för unga och vuxna på ett lättillgängligt och lättläst sätt. Som blivande lärare ser jag stora fördelar med sådan här litteratur, och är jätteglad att det finns de som arbetar för en målgrupp som man lätt glömmer bort. LL-förlaget säger bland annat själva: ”Vi arbetar medvetet med innehåll, språk, bild och form för att göra boken lättläst och tillgänglig.”

Hitta din väg av Helena E. Källgren är en nivå 3-bok och kategoriseras som lätt (det finns också lättare (2) och lättast (1)). Boken riktar sig till unga i Sverige med olika bakgrund och situation, där man får tio personers berättelser om hur de har hittat sin väg. För som baksidan beskriver:

”Kroppen är full av hormoner
och det är fullt upp i plugget.
Kompisarna hittar ständigt på nya grejer
och föräldrarna tjatar om högre betyg.
Känner du igen dig?

De kan vara svårt att hitta sin egen väg
när man är ung.”

Men boken för mig handlar också om att inte nödvändigtvis känna igen sig i baksidetexten, läsa ändå och peppas om man tror sig ha hittat sin väg. Det finns något för alla, där många av intervjuerna bjuder på personer som är för att sätta upp mål, medan någon inte tycker att det är nödvändigt alls.

Bland dessa tio möter vi några med invandrarbakgrund, några med diagnoser, med handikapp, med gudstro, med mycket pengar, med lite pengar, med ovanliga jobb, med drömmar… Jag gillar att prästen som framträder i en av intrevjuerna är både kvinna och homosexuell, utan att det görs något av den sexuella läggningen egentligen – som om det är precis så naturligt som jag tycker att man ska se det som att det är.

Den enda invändningen är att vissa faktabubblor hamnar mellan text och bryter av läsningen istället för att underlätta den. Inte på många ställen, men det finns ändå där på några få. Jag antar att det är för att man inte kunnat lägga upp layouten av sidorna på ett bättre sätt. Men det är ändå något jag reflekterat över.

Det är också snyggt att det finns en sida efter varje intervju att skriva ner vad man tänkt på efter mötet med Wahab Akman, Anna von Koch, Niklas Envall, Rebecka Tudor, Charlie Hansson, Armine Sinabian, Petter Alexis Askergren, Danica Kragic, Krister Ekberg och Caroline af Ugglas. De väcker ändå tankar, ger oss lite tips som fungerat för dem och man får verkligen en känsla av att vem som helst kan hitta sin väg, oavsett.

En reaktion på ”Hitta din väg

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s