Författarbesöket av Bannerhed…

… har jag gått och lite bävat för ett tag nu. Man är ju rädd att det ska bli konstigt och stelt i sådana sammanhang. Inte minst för att det här är en del av vår kurs och vår utbildning. Den lyckliga författaren för besöket råkade vara Tomas Bannerhed, och jag kan bara tycka att det var en himla tur för oss som läser Svenska C just nu i Jönköping.

Bannerhed. Augustprisvinnare, smålänning i grund och botten, förra året var han debutant. Det är helt otroligt vad han har lyckats åtsadkomma på så kort tid (trots att Korparna tog cirka tio år på sig att bli till från första påbörjade sidan till det publicerade verket). Jag är extra glad att titeln är den den är efter besöket idag. Jag gillar den och den hör verkligen samman med boken.

Jag gillade Bannerheds självdistans, jordnära framtoning och hans svar på frågorna idag som bara kändes äkta. Jag upplever honom som en intelligent, påläst och mycket intressant person. Han kan mycket mer om skrivande och läsande än vad jag förväntar mig att man behöver kunna. Jag kan verkligen förstå varför det är nyttigt och lärorikt att få besök av en sådan här typ av person i en C-nivåkurs i och med att han kan litteratur på högre nivå. Och det kändes som om han verkligen var intresserad av oss som läsare, ville veta hur vi uppfattat boken, vad vi läst eller inte läst in och hur vi tolkade olika passager.

Jag kommer inte gå in för mycket på själva besöket eftersom det är en del av kursen och för att det känns som om det var något mellan främst oss då och där.

Men jag säger bara – när jag blir stor ska jag också bli författare! Det känner jag extra mycket efter idag. Vi får se hur det blir med den drömmen. Men Bannerhed har visat att man kan köra på en idé och till och med låta det ta tid om det behövs. Med det känner jag mig inte stressad längre. Han pratade också om att han inte har en tänkt läsare när han skriver och att han ser skrivandet som en process och viktig del i livet – vilket också är lite min tanke på ett sätt.

Dessutom pratade han om att låta texter vila. Och det är precis vad jag tror att mina texter behöver göra – både mina noveller, mitt NaNoWriMo-projekt från förra hösten och några dagars vila på essäer och uppsatser man skriver på högskolenivå. Det är ett bra tips som ofta gynnar texten!

Och så fick jag en liten kråka med bland annat hans namn. I min alldeles egna pocketutgåva av Korparna.

Det här besöket kan jag leva på ett bra tag, och det är perfekt att ha som referens när man väl är verksam lärare! Jag känner till och med att jag inte tvunget måste till Bokmässan längre … Jag har fått en bra dos med litterär krydda som säkerligen räcker länge!

2 reaktioner på ”Författarbesöket av Bannerhed…

  1. Sofia i Bokmilaskogen skriver:

    Vad lyxigt att få författarbesök av en Augustprisvinnare! Bannerheds bok verkar så bra också. Minns när vi brukade få besök av författare i skolan och de läste ur sina böcker. Oj, vad jag älskade de tillfällena! =)

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s