Den nya flickan

En annan bok från LL-förlaget är Den nya flickan av Kristian Fredén.

”Vem är mobbare – och vem är offer?” är den mening som möter en på LL-förlagets hemsida då boken presenteras. Det är en relevant fråga i och med att Sara, den blyga i klassen, kan se att det inte är så lätt att säga vem som mobbas och vem som är den som drabbas ibland. Ines, den nya tjejen i klassen är kaxig, röker, klär och sminkar sig annorlunda än alla andra. Är det rätt att hon beter sig som hon gör ibland? Och är det inte fel att andra i klassen är dumma mot henne och dömer henne innan de vet vem hon är?

Jag som läsare undrar också om det är okej att Sara alltid ska behöva sitta ensam och att det verkar okej för både skola och andra klasskamrater. Hon sitter själv i klassrummet, hon sitter själv på muren vid skolgården på rasterna … Ines börjar prata med henne, hon verkar trevlig fast hon ibland kanske kan tänka sig lite för innan hon säger eller gör saker. Är det bra eller dåligt att prata och umgås med Ines? Behöver Ines och Sara varandra?

Boken är lättläst och är en ”lättare” bok. Jag tycker den är ärlig, lite explosiv och att den rymmer mycket att prata om. Boken klassas som ungdomsbok och jag skulle vilja säga att den passar bra på både så kallad mellanstadie- och högstadienivå.

Personligen tycker jag att boken är lite svårgreppad när det kommer till vad jag känner för den. Jag varken gillar eller ogillar den. Jag tror att man får ut mycket av den här boken om man läser den vid rätt tillfälla och kan diskutera den lite eftersom det finns mer än bara det mest uppenbara som bland annat kommer fram i LL-förlagets första mening när man läser om den. I skolan tycker jag bland annat att det är viktigt att prata om lärarens roll, klasskamraters roll och skolans roll i sådana här situationer – man kan bland annat komma in på hur man själv vill göra eller vem man känner att man vill gå till om man hamnar i en orättvis situation. Man kan också prata om snatteri, rökning och om viktiga saker som att få vara sig själv.

Detta leder mig till tre frågor till. Är Ines verligen sig själv? Eller har hon på ett sätt blivit den hon är? Och hur är det med Sara?

En reaktion på ”Den nya flickan

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s