Paganinikontraktet

Paganinikontraktet lästes ut denna morgon. Det är Keplers andra bok och som jag fastnade i den! Fast den inte är som debuten Hypnotisören på många sätt, men ändå följer samma anda och innehåller kommissarie Joona Linna. Det är inte alls samma känsla av att hamna mitt i en mardröm i den här boken, även om det inte dröjer särskilt länge innan man är där. Det är också mindre personligt på ett sätt i den här boken eftersom vi inte kommer någon riktigt så nära som i debuten och Erik Maria Bark. Men jag vet inte om det är medvetet att skapa en annan stämning i den här boken där allt blir personligt, men mindre personligt, bland annat för yrkesmördarens inblandning?

Den här boken är mer politisk än ”bara” samhällskritisk, i och med att generaldirektörens självmord, förföljelsen av Svensk freds- och skiljedomsföreningensordförande och debatten om den svenska vapenexporten. Den lägger bland annat vår vapenexport i ljuset och väcker en hel del tankar hos mig som gärna låtsas att det är sådant som Sverige inte gör…

Jag kommer fortfarande inte riktigt Joona Linna nära, knappt något närmare alls än i Hypnotisören där han är en av huvudkaraktärerna men inte släpper en in på livet. Jag kanske får acceptera att det är så det kommer vara även när jag läser tredje boken och fjärde som man kan boka nu…

Bokens baksida berättar att ”VISSA KONTRAKT KAN MAN INTE BRYTA ENS GENOM SIN EGEN DÖD…”, vilket i det här fallet visar sig vara sant. Och visst är det konstigt att generaldirektör Palmcrona hittas hängd i sin våning i ett omöblerat rum med ett försök att lyckas med hjälp av sin portfölj … Och visst är det väl underligt att ordförandet för Svensk freds- och skiljedomsföreningen är försvunnen tillsammans med sin pojkvän, att hennes syster hittas dränkt i båten alla tre åkt iväg med samma förmiddag och – hör och häpna – det finns inga rester av havsvatten på systerns kläder där hon sitter på en av båtens sängar, uppenbart dränkt, med bräckt vatten i sina lungor.

Joona Linna är smart och kan lägga ihop pusselbitar ingen annan kan, vilket han bevisar än mer i den här boken. Han går fortfarande på en känsla emellanåt som oftast visar sig vara alldeles riktig. Den egenskapen älskar jag hos honom eftersom den inte känns typisk manlig utan liknar den kvinnliga intuitionen på många sätt.

Har jag några invändningar? Ja.

Första invändningen handlar om vissa passager som återberättar saker som redan har hänt. Det har visserligen antagligen en funktion av att tala om för läsaren vart man befinner sig i tid, men jag kan känna att man hade förstått ändå, även om man kanske hade fått tänka någon extra sekund eller två. Det hade inte behövs sådana förtydliganden för min del och de stör därför mig. Jag tycker att det oftast är bättre att säga lite mindre än för mycket eller för tydligt.

Min andra invändning handlar om att jag saknar känslan av absurditet som finns i Hypnotisören och som fick mig att känna av en skräckkänsla och en rysligare anda än den jag återfinner här. Visst är den här boken otäck och nervkrypande på sina ställen, men det är mer en deckare än en skräckis, och sist gillade jag att det snarare kändes tvärt om. Den här är mer ”verklig” än förra boken, mindre absurd.

Jag ser också att paret Ahndoril valt att sätta kapitelnamn på alla kapitel i den här boken. Jag kan erkänna att jag ibland envist vägrade läsa dem av rädsla för att få veta något eller få något hintat, men inser väl såhär i efterhand att det inte var så befogat. Jag hade kunnat läsa kapitelnamnen, men som debutromanen klarade sig utan, hade den här romanen klarat sig likväl utan som med en underrubrik.

Jag rekommenderar boken, för det här är en genial och välskriven deckare som har fart, spänning och ett lockande språk! Och det är ju så att den här boken bara är snäppet sämre än Hypnotisören som jag älskade. Eftersom snäppet dessutom inte är jättestort – så är det här fortafarande en av de bättre deckarna jag någonsin läst och boken är riktigt bra!

3 reaktioner på ”Paganinikontraktet

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s