Filmatiseringen: Nobels testamente

Eftersom jag betalat för mycket på en annan film jag beställt från ett företag (no names), fick jag i veckan en kompensation i form av Nobels testamente med posten. Jag tittade på filmen igår och kan väl säga att jag inte är jätteimponerad.

Malin Crépin som spelar Annika Bengtzon vill jag inte riktigt acceptera, då jag har en annan bild av hur Annika är som person och köper nästan mer Helena Bergströms skådespel i Sprängaren och Paradiset som spelades in i början av 2000-talet. Jag tycker att den här Annika är lite för blyg på sitt sätt, även om hon också är sådär framfusig emellanåt som jag ser att Annika är i Marklunds böcker. Jag kan bara inte se Annika som både blyg och framfusig, utan känner att hon för mig är framfusig och tar plats utan att ursäkta sig … Den här Annika ursäktar sig lite väl mycket, om inte verbalt, så för mig, helt klart med kroppsspråket.

Däremot tycker jag att man speglar Annikas omedvetet flirtiga sida på ett bra sätt genom Crépins skådespel. Hon är charmig och man kan förstå varför hon hamnar i de spända situationerna hon ändå hamnar i med denna gestaltning.

Vad det gäller Annikas man, hade jag också efterlyst någon som påminner mer om den man jag upplever i böckerna. Jag kanske inte helt och hållet skriver under på att det är mannen i filmen, som jag ser framför mig i böckerna, varken utseendemässigt eller som person. Thomas är för mig någon annan.

Annars gillar jag polismannen – Q, som jag nog ändå kan skriva under på som karaktär. Men jag saknar den där skjortan jag har för mig att han har i många av böckerna? Eller är det bara jag som minns fel?

Någonstans, fast jag vet att boken kanske inte är den mest framåtskridande i handling och spänning, så tycker jag att filmen är lite väl långsam i takten emellanåt. I och med att boken ger fler inblickar i journalistyrket och Annikas jobb än filmen, tycker jag att man borde kunnat få upp tempot lite mer.

Jag gillar annars färgsättningen i filmen, som är lite mörkare, eller dovare i färgerna på ett sätt. Det får mig att känna årstiden om inte annat i och med att vi rör oss omkring Nobelfesten och vintertid.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s