Jag ska egentligen inte jobba här

Jag minns att jag delvis lade boken och författare Sara Beischer på minnet när Tess på Pockerlover skrev om den för drygt ett år sedan. Sedan har jag sett den på bibblan, tänkt att jag kanske skulle läsa den. Men det är alltså först nu jag har läst den, efter att ha klickat hem den som pocket med två andra böcker… Med detta är den här boken en ”julklapp”.

9186969633[1]Jag ska egentligen inte jobba här tror jag väcker många igenkännigsfaktorer i avlånga Sverige på grund av vårdperspektivet och äldreomsorgen, som nog många ungdomar ser som just tillfälliga arbetsplatser… Jag som själv sommarjobbat och vikarierat inom vården känner delvis igen mig, särskilt eftersom jag också jobbat med äldre och således vet att döden kan kännas nära. Jag vet också hur det kan vara att jobba med dementa. Men jag känner inte helt igen mig i Moas syn på sitt jobb och de gamla till en början. Jag har nämligen aldrig sett det så…

Moa är nitton, nyinflyttad i Stockholm och hon har stora drömmar om att bli skådespelare. Hon vill spela på de stora teatrarna och jobbet på Liljebacken blir bara något att tillfälligt tacka ja till. Det är ett ”så länge”… Detta är också ett jobb hon får med hjälp av sitt andra CV, det som passar när man söker sådana jobb utanför teatern, för hemma har hon också CV:t som är tillägnat hennes framtidsdröm.

Till en början störde jag mig på Moas inställning till sitt jobb och tyckte att hon under några omständigheter inte borde jobba kvar. Men detta förändrades lite efter att ha insett att hon kanske passar mer för jobbet efter bara några veckor än vad hon själv vill erkänna. Bilden av vårdyrket kanske är något uppförstorad, men ger ändå ett kritiskt perspektiv på hur vårdarbete kan vara då det ofta är mycket stress och press att hinna med arbetet vissa dagar av olika anledningar…

I slutändan kommer jag ändå att gilla Moa väldigt mycket. Hon är modig och stark trots att hon är ganska ensam i stora Stockholm. Hon är också själviskt, fast på ett osjälviskt sätt någonstans… Moa lever även i nuet utan att tappa framtidsdrömmarna på ett sätt.

Boken innehåller en del humor eller om man ska kalla det något annat? Hur som helst gör detta att boken fylls av glimtar man kan välja att snappa upp. Och överlag tyckte jag om boken mycket.

Sista sidorna blinkar dessutom åt mig!

5 reaktioner på ”Jag ska egentligen inte jobba här

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s