Överraskande trio

tematrio[1]Lyran har denna vecka presenterat en tematrio som jag känner att jag kan besvara då det handlar om tre böcker som överraskat mig på ett eller annat sätt (även om de tre böckerna jag väljer nog egentligen mest är tre exempel på böcker som överraskat mig). Eftersom det var ett bra tag sedan jag besvarade en tematrio, är det absolut hög tid!

 

1.

Harry Potter i allmänhet får jag nog räkna som en överraskning då denna bok tillhörde en genre jag bestämt att jag nog inte skulle tycka om. Fantasy där verkligheten var som den var, men också inte, trodde jag skulle vara en genre och ingrediens jag inte skulle acceptera. Jag hade fastnat i fyran, femman, i en tro att det enda jag ville läsa var verklighetstrogna eller verklighetsbaserade böcker. Men vilken tur att jag ändå konfronterades av Harry Potter och den flammande bägaren av en kompis. För efter dess var jag tvungen att vidga mina vyer och fortsätta bjuda in fantasyn (och även Harry Potter som sällskapade mig den sommaren, och somrarna som kom).

Harry Potter överraskade mig absolut positivt! Jag gick in med en förväntning att jag inte skulle tycka om det, men gav det en chans. And… how I loved it! Helt fantastisk var denna överraskning!

2.

Den andra överraskningen får faktiskt stå för Hypnotisören av Kepler. Jag kan inte släppa att jag tyckte att den var fantastiskt briljant då jag fortfarande upplever den som en deckare, men så mycket mer då den egentligen mer är skräck för mig på ett sätt. Jag diggar också att jag vet vem mördaren är ifrån början, men att det ändå inte stör, utan gör allting så mycket mer spännande. Jag engagerades så mycket av upplägget, vilket jag kanske inte hade trott alls innan jag började läsa.

Hypnotisören överraskade mig ganska totalt. Jag hade nog inte läst den om inte mamma hade gett mig boktipset och dessutom lånat mig hennes pocket… Jag var ju ganska trött på deckare sedan förra våren, men tack vare mamma och min Nära och kära-utmaning upptäckte jag att det finns riktigt läsvärda deckare som inte fäljer det klassiska och långsamtgående mönstret. Wow!

3.

Den tredje överraskningen får faktiskt stå för Johanna Thydell med I taket lyser stjärnorna. Det var en av de böckerna jag läste mitt första gymnasieår. Det var en bok som ingick i svenskan och en bok som lockade fram något hos mig som överraskade mig. För det här var första gången jag kände att jag gillade sättet någon skrev på och samtidigt kunde indentifiera lite av min egen röst i den. Det var också en av de få ungdomsböckerna jag läste under den här perioden vilket också lockade fram lusten att fortsätta läsa ungdomsböcker igen, vilket har hållt i sig.

I taket lyser stjärnorna blev en överraskning då den både lockade fram känslor hos mig. Den lockade också fram en starkt lust att skriva mycket själv och läsa ungdomsböcker igen. Det är inte för intet jag kommer tillbaka till den här boken ofta, och det är inte en slump att just den här boken lästes upp med inlevelse i en röstkurs jag läste för några år sedan…

 

Ja, jag valde de positiva överraskningarna, men visst finns den andra sorten också…

2 reaktioner på ”Överraskande trio

  1. Lena skriver:

    Hypnotisören skall jag läsa inom en snar framtid. har höga förväntningar eftersom så många tycker om den. Får väl se vad min reaktion blir!

    • Elina skriver:

      Gör det! (: Jag rekommenderar den verkligen, det enda dumma med förväntningar är ju dock att de inte alltid införlivas (bara för att de är för höga) känner jag spontant… ;P Hoppas dock att du reagerar ”positivt”! (; (:

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s