Kort om några filmer

hypnotisoren_hd_video_on_demand[1]För ett tag sedan såg jag filmen Hypnotisören. Filmen bygger som bekant på Keplers Hypnotisören och även om jag är medveten om att man ska se bok och film som två olika medier med olika förutsättningar att förmedla en historia, så är ju boken så mycket bättre. Och då är filmen naturligtvis bra, det vill jag absolut påpeka. Men det är så mycket som för mig blir för förenklat och den briljanta komplexiteten jag gillar hos boken försvinner… Och sedan är det alltid det här med smådetaljer. Jag reagerade på några sådana och till viss del har de med förenklandet av historian att göra då man i princip har blandat ihop två spår i berättelsen omkring Erik Maria Bark till ett…

Så tycker man att filmen är bra, spännande, hemsk… Läs boken för bövelen – läääs!

one-for-the-money[1]Jag såg också One for the Money för ett par veckor sedan. Filmen motsvarar första boken Janet Evanovich skrivit där bounty hunter Stephanie Plum är huvudpersonen. Detta är en mer lättsam roman och den är lättare att överföra från bok till film, vilket jag också tycker märks. Jag trivs fullkomligt med filmatiseringen och även om Katherine Heigl nu kanske inte är exakt vad man tänker när man läser boken, tycker jag att hon passar rollen jättebra i sättet hon rör sig, pratar och grimaserar – för där är hon på pricken den Stephanie Plum jag tänker mig. Klumpig, lite manlig i förhållandet till mat och sådär…

Kommer det fler filmer kanske inte behovet är jättestort att följa upp Plums öden som prisjägare, även fast jag läst många av böckerna. Jag har någonstans kommit förbi den här serien… Men gillar man boken så ser jag inga större hinder att ta sig an filmen.

rsz_extremely_loud_and_incredibly_close[1]Igårkväll såg jag och pojkvännen en film som är baserad på en bok. Vi såg nämligen Extremely Loud and Incredibly Close, vilket är en film baserad på Jonathan Safran Foers roman med samma namn. Jag har inte läst boken, men hört väldigt mycket om den och jag älskade filmen jättemycket!

Oskar Schell är en av de finaste karaktärerna jag någonsin mött och jag förundras över hans utmaning och hans mod när det kommer till att, på ett sätt, försöka övervinna sin diagnos i hoppet att finna låset till faderns nyckel… Alla människor han möter… Hans saklighet, hans intelligens och hans ärlighet (fast han också börjar räkna sina lögner). Det går liksom bara att älska, att tycka att filmen berör, är vacker, är fantastisk, är tänkvärd, sevärd och bara helt otroligt värd helt enkelt!

Även om man inte har läst boken (såsom jag) och kanske inte vet om man kommer läsa den inom en snar framtid (som jag), så bara måste man se filmen! Se, se, seee! Det finns inga anledningar att inte se den vad jag kan komma på! Kolla, kika, titta, se!

4 reaktioner på ”Kort om några filmer

  1. Ela skriver:

    Även jag såg Extremely Loud and Incredibly Close nyligen och skrev lite kort om det för några dagar sedan. Helt fantastisk film! Även om de inte följt boken exakt så tycker jag att de fångat bokens känsla väldigt fint. Tycker absolut att du ska läsa den. 🙂

    • Elina skriver:

      Jag borde verkligen läsa den! 😀 Vi får se när bara (och egentligen om också, för ibland blir det ju så)… Jag älskar karaktärerna och känslorna! Helt fantastisk film som du säger!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s