Novellix: Ravioli

Klas Östergrens novell Ravioli läste jag ut igårkväll när jag fick läsa det där jag ville läsa efter allt D-uppsatspluggande sedan tidig morgonkvist… Och jag måste faktiskt säga att noveller nu när det är mycket verkligen är guld värda. Jag tycker att läslusten påverkas något till det bättre. Det är perfekt om man behöver frestas lite och dessutom får känna att man kommer någonstans. Att börja läsa och läsa ut på samma kväll, även om det nu bara handlar om 28 sidor, känns great så här års.

Ravioli-framsida[1]Ravioli tyckte jag faktiskt om. Den är inte den bästa novellen jag har läst, men en av de bättre ändå. Jag tycker Östergren verkligen lyckas fånga ett ögonblick, en verklighet och att jag känner av den där spänningen som uppstår mellan byggmästaren och hans kvinnliga kund… Som betraktare av allting genom huvudpersonens ögon, tycker jag att jag landar i ett bra perspektiv, för jag vet faktiskt inte ens om jag hade orkat följa Johnny, som byggmästaren heter, på närmare håll. Hade jag gått in i hans perspektiv hade jag kanske inte orkat läsa ut…

Det jag kanske ändå gillade mindre med novellen var kallpratet om titeln på berättelsen, eftersom jag nog nästan tycker det tar udden av det hela lite. Samtidigt hade jag inte velat vara helt utan det eftersom det förklarar varför titeln Ravioli ändå passar så bra. Kanske hade jag velat ha något mellanting till det som fanns nu? En annan sak jag gillade lite mindre var alla indikationer på att det snart skulle hända något på grund av det här jobbet och att det inte skulle sluta lyckligt… För det blev nästan lite väl tjatigt (även om jag tror att det intet tjatades så väl mycket egentligen, trots att det känns så).

Två klagomål hade jag alltså sammanlagt. Det här tyckte jag annars var en bra berättelse. Den får med detta sagt flytta ihop med mina andra Novellix-noveller som står i min bokhylla.

 

En reaktion på ”Novellix: Ravioli

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s