Tecknade klassiker 2: Den svarta katten och andra berättelser

9789170534454_200[1]Jag läste LL-förlagets tecknade klassiker – Den svarta katten och andra berättelser bland annat i samband med söndagsbadet. Det är tecknade klassiker utefter Edgar Allan Poe som står i fokus och närmare bestämt fyra berättelser som är tecknade av fyra olika tecknare. Jag har sedan innan läst två av dessa noveller på engelskan under min skoltid, men fick alltså samtidigt bekanta mig med två berättelser av Poe som jag inte stött på innan. Kändisar sedan innan var Den svarta katten och Det skvallrande hjärtat. De nya bekantskaperna blev därmed Morden på Rue Morgue och Fallet Valdemar.

Spontant kan jag erkänna att jag inte genom hela albumet kände att jag gillade tecknarstilen eller liksom förälskade mig i den. Som tur är finns det då fyra olika tecknare och fyra olika stilar, vilket jag kan känna är en befrielse på ett sätt. Samtidigt signalerar det att det är fyra separata berättelser på ett tydligt sätt. Dock kunde jag väl tycka att Den svarta katten och Morden på Rue Morgue nödvändigtvis inte hade behövt stå strax efter varann i och med att tecknarstilen var mest (i mina ögon) lik varandra. Men det är bara en tanke på hur man eventuellt hade kunnat utforma det annorlunda formmässigt.

Jag tycker att varje berättelse sätter fingret på något som i de berättelserna jag känner igen blir det mest väsentliga. Därför kommer jag att anta att de andra två berättelserna följer samma mönster. Jag uppskattar att jag kunde ta dessa serieberättelser till mig och jag ser absolut att serierutorna med text skapar en levande berättelse! Många bildrutor är smakfullt genomtänkta i perspektiv, där en av de snyggaste rutorna som visar ett rum ovanifrån är min personliga favorit (den återfinns i Morden på Rue Morgue).

Det här är ett kortare format att lära känna Poe på. Jag tycker det fungerar mycket bra och kan till och med se serierna som ingångar att lockas att läsa novellerna i ett längre perspektiv! Det här är absolut ett lättläst alternativ som fyller fler funktioner, då det inte bara är lättläslig text – det finns också bildstöd! Bilderna och texten samarbetar som sagt på ett bra sätt: de samberättar och skapar rätt stämning!

LL-förlaget klassar boken som nivå 2 – lättare (jämför med nivå 1 – lättast och nivå 3 – lätt).

Jag kan även tillägga att jag joinat Nellys Skräckläs-event som kickade igång igår, varpå denna får bli min första bok inom ramen för eventet!

7 reaktioner på ”Tecknade klassiker 2: Den svarta katten och andra berättelser

 1. Eli skriver:

  Spännande! Älskar Poe, ska nog kolla in de här. Men är de som grafiska romaner eller mer som illustrerade noveller?

  • Elina skriver:

   Det är bilderna som talar mer än orden. Och varje novell är några sidor lång bara. De har verkligen presenterat det på ett kort men fungerande sätt med tanke på att det ska vara lättläst!

 2. Mia Hansén skriver:

  Missa inte heller iPoe 1 och 2 till applefåner, de är väldigt bra. Och uppläsning! Vore bra med en svensk översättning där dock! Läste också denna serieversion, helt ok!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s