De dödas strand

de_dodas_strand_LU[1]Min tredje skräckläs-bok lästes ut i fredags morse: De dödas strand, andra delen i zombietriologin av Carrie Ryan.

Och jag har väntat med att läsa den här. Riktigt, riktigt länge till och med. För av någon anledning började jag noja för att läsa nästkommande delar i serien för över något år sedan, och det har legat kvar där tills jag läste Elis recension i april och nyfikenheten istället väcktes. Så jag bestämde mig helt enkelt för att köpa de återstående delarna på årets bokmässa, and I did!

De dödas strand tar inte riktigt vid där jag länge trott att den skulle ta vid. Jag gillar att Ryan valt att följa Gabrys perspektiv istället för att fortsätta historian med samma huvudperson som i del 1, Mary. Mary finns ju i den här boken, men som en bikaraktär, och för mig fungerar det utomordentligt bra! Det gör någonstans att jag känner på allvar att tid har förflutit och jag känner också på allvar vilket hot de överlevande lever inunder med zombier i väldiga mängder utanför, i alla fall till synes, skyddande murar och stängsel…

Men den dagen Gabry och hennes vänner väljer att söka sig bortom muren, om än bara som en rolig och spännande grej, händer det som Gabry fruktat hela sin uppväxt: hon och några av hennes närmaste blir attackerade av mudon (zombier) och några blir bitna. Gabry lyckas fly tillbaka till det skyddade Vista, men bakom sig lämnar hon sin bästa vän, hennes förälskelse och alla andra som hoppat över muren tidigare under denna sena kväll.

Det är impulsen att lämna Vista och hoppa över muren som leder till allt som sedan händer i romanen, som är både fartfylld, innehåller lagom korta kapitel och en hel del kvävande scener där mudon är oerhört nära och den skyddande barriären är skör på flera sätt… Jag kan känna av ångesten, de dubbla känslorna i att man kanske lika gärna vill ge upp ibland i relation till att vilja överleva och slippa bli ett skal eller ett monster…

… och boken innehåller ju dessutom någon form av triangeldrama med Gabry som ett av hörnen i triangeln. Och även om jag ibland blir urbota trött på triangeldraman eller känslor för fler än en, så känner jag att de kanske hör hemma väldigt bra i en sådan här typ av bok ändå?! Jag menar: Gabry har levt skyddat, hon har inte haft så många män att fatta tycke för, och helt plötsligt kommer en ny kille in i bilden! Hon har trott att hon har hittat den framtida mannen hon vill leva hela sitt liv med, han som känner henne sedan de var barn, som vet vem hon är, vem hon har kommit att bli… Men så kommer en minst lika intressant kille in i bilden, det är bara det att hon inte vet så mycket om honom eller han om henne… Men det finns en spänning även där! Minst sagt – confusing! Men kanske hör det ändå hemma här?

Utan att säga för mycket vill jag väldigt gärna läsa den tredje delen i november. Jag gillade nog den här andra delen ett snäpp bättre än ettan till och med, och det är väl en stor anledning till att läsa trean. Tvåan lämnar mig dessutom med en väldig cliff-hanger kan jag känna, så vilken tur för mig att trean finns, står i min bokhylla, för jag hade nog blivit frustrerad av att sitta och vänta in den tredje och sista delen annars.

Jag undrar dessutom om jag inte kan pricka av ännu en punkt i det jag kallar punktutmaningen!?

4 reaktioner på ”De dödas strand

  1. Eli skriver:

    Åh, ja visst är den så bra! Och så klaustrofobisk. Just det där med triangeldramat tänkte jag också på, det störde mig men inte alls lika mycket som vanligt och på något sätt kändes det mer hemma i den här boken än i många andra böcker – inte så… påtvingat?

    • Elina skriver:

      Ja – klaustrofobisk, indeed! (: Och jag tror att det är helt okej förutsättningar för triangeldramat i med det här upplägget på något sätt! Inte så påtvingat som du säger!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s