Triss i noveller!

Tre frukostar i rad har jag konsumerat en novell till frukosten: alltså summerar detta upp till tre noveller på tre dagar och jag kan därmed erbjuda en söndagstriss i noveller. Alla noveller är från Novellix i och med att jag har en prenumeration, och novellerna är ganska perfekta att läsa på morgonkvisten på sina cirka 25 sidor.

vellumbarnet-koljonen_johanna-24916800-810074230-frntl[1]Första novellen var Johanna Koljonens Vellumbarnet. Och jag tyckte om den här novellen som är lite av en vemodig tankenovell. Det är mer tankar än repliker i den här novellen, man hittar ganska få repliker, men det passar också novellen mycket bra. Jag har ju inte läst något av Koljonen innan, men när jag läser Vellumbarnet skulle jag nog vilja säga att hon skriver lite ”svävande” men ändå rakt på något sätt. Det är balanserat och avvägt för att skapa rätt känsla. Novellen kretsar kring att tänka på och sörja ett barn man aldrig kommer få:

”Jag sörjer mitt barn som jag inte ska få, säger jag och överraskas av orden. Det låter sant, det känns sant, jag talar giftigt. Jag hatar honom för att han tog det ifrån mig. Jag är 34, jag kommer aldrig att få ett barn nu.” (sid. 8).

VIRDBORG-FRONT_RGB[1]Min andra novell till frukost blev Jerker Virdborgs Funkislampa. Den här novellen är något mer lättsam och jag tycker även om den här novellen, delvis för att den är mer lättsam… Som titeln indikerar handlar novellen delvis om en funkislampa. En av komponenterna som gör novellen, är dessutom att Pers bror som snart fyller år samlar på värdefulla antikviteter, bland annat är han ute efter en funkislampa av ett visst märke och med en viss stil… Den ska i princip vara omöjlig att hitta, men ibland kan det omöjliga vara möjligt?!

””Fast allra mest önskar jag mig en liten svensk trettiotalslampa från Lindmarcks. Det är en bordslampa med förkromad sockel, kort arm och så en krämfärgad globformad kupa med en stålskärm som sitter tätt utmed glaset och som man kan reglera ljuset med. Den är väldigt liten egentligen, men herregud vilken lampa. (…)”” (sid. 4).

SKUGGE-FRONT_RGB[1]Den tredje novellen konsumerades igår: Linda Skugges Gnister. Det blev den absolut tyngsta novellen att läsa. Novellen är en något förvirrad berättelse där minnen, tankar och händelser och ett nu vävs samman till ett gitter. Den är rent utsagt obehaglig med inslag av exempelvis blottade könsorgan, fräna dofter, jobbiga minnen och blod och smärta… Så för mig handlar novellen ganska mycket om svek, främst sveket från en moder, från andra i ens liv och kanske lite grann också om ett svek mot sig själv. Den handlar om att älta det som varit på grund av att man vet vad man kanske istället har förlorat…

”Stor oro: morfar får inte dö, naturkatastrofer, bränder, inbrottstjuvar som binder fast och snor morfars dyra möbler och konst, plan som störtar, morfar som är full, alla fester då jag gömmer mig i garderoben under trappan. Du pratar aldrig om min pappa. Jag vågar aldrig fråga om min pappa.” (sid. 6-7).

Och det finns mycket (!) tyngre passager i Gnister.

Jag är riktigt nöjd med mina tre noveller till frukost de senaste dagarna, även om jag är det på olika sätt. Jag gillar att de är väldigt olika varandra. I kvartetten som skickades ut inför hösten har jag inte hunnit läsa P C  Jersilds novell ännu, men jag kan ju avslöja hur snygga novellerna är i direkt anslutning till varandra på det här sättet:

y2nynhfq9mtxxi0hd49g[1]

Jag ser även mycket fram emot nästa utskick, i och med att jag sett både Elsa Billgrens namn och Karolina Ramqvists hos Novellix.

3 reaktioner på ”Triss i noveller!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s