Tematrio: klassiska kvinnor

tematrio[1]Lyran skriver den här veckan angående sin tematrio på temat ”Klassiska kvinnor”:

”Berätta om tre bra klassiker skrivna av kvinnor, välj själv hur du definierar ”klassiker”!”

För det första tycker jag inte att det var speciellt svårt att hitta tre klassiska kvinnor jag tycker mycket om. Sedan är genren ”klassiker” svår att definiera på flera sätt, även om det mest handlar om att det är svårt att med säkerhet klassa en så kallad modern klassiker som en fulländad klassiker eller ej… Och jag har i alla fall valt att se till både modernare och mer inarbetade klassiker och kvinnorna bakom verken!

1. Den första ”klassiska kvinnan” blir utan tvekan Marguerite Duras och ett boktips i sammanhanget blir förra årets mest älskade klassikerläsning: Älskaren.

2. Den andra ”klassiska kvinnan” blir således Astrid Lindgren och alla hennes böcker. Det finns något att förundras över i alla hennes verk (vad jag har läst hittills i alla fall).

3. Tredje och sista ”klassiska kvinnan” blir med all rätt Charlotte Brontë och hennes Jane Eyre. Jag har läst den på originalspråk och kunde inget annat än älska den! Jag gillade den även på svenska, men kan inte låta bli att förälska mig i den förtrollning även äldre engelska ger (till skillnad från äldre svenska i min värld). Så jag skulle nog rekommendera att läsa henne på engelska om man har möjligheten att läsa hennes verk på originalspråket och om inte annat på svenska!

16 thoughts on “Tematrio: klassiska kvinnor

  • Elina skriver:

   Jag bestämde att jag räknar med moderna klassiker också! (: Mycket för att få in två av kvinnorna på min lista! ”Älskaren” har jag förstått att man älskar eller hatar! Jag ställer mig ju uppenbart till första! (; (:

 1. Anna skriver:

  Jag stod och höll i Älskaren på Coops rea idag men av någon anledning köpte jag den inte. Korkar – jag får åka tillbaks!
  I övrigt håller jag med dig helt och fullt

  • Elina skriver:

   Jag fullkomligt föll för den (trots tema)! Hade Coop den på rea?! Jag hoppas ju inte att du tycker att jag lurar dig om du nu köpt den… ;p (; Jag blir ju nervös ju. ^^

  • Elina skriver:

   Hemskt mycket tack för påminnelsen! Jag har tänkt att jag ska ändra det ett tag nu, men varje gång jag ska in på datorn och bland annat snickra ihop ett blogginlägg så kommer jag av mig med omkringliggande måsten… Och så återgår jag till jobbmåsten eller pluggmåsten. Typiskt! NU ska jag dock lyckas. (; (: (är den slagkraftiga tanken)

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s