The Fault in Our Stars

Jag läste ut min första John Green-bok någonsin i fredags eftermiddag. Då hade jag på morgonen lyckats läsa så pass att jag bara hade två sidor kvar, vilka jag inte kunde läsa förrän till eftermiddagen. Det gäckade mig en hel del, även om det kändes skönt att få en hel timmas lästid på fredagsmorgonen (med efterföljande hotellfrukost i och med att jag var på kompetensutveckling med jobbet).

Jag har hört så mycket om den här ungdomsromanen som jag tror att jag klickade hem delvis på grund av Fiktiviteter. Sedan blev den liggande tills jag lyssnade på Allt vi säger är sant, där de pratade John Green… Och därefter kunde jag bara inte låta den ligga och samla damm i min att-läsa-hög. Jag började läsa den samma eftermiddag jag hade lyssnat klart på podcast-asvnittet!

imagesT6VXQ6IESå vad tycker JAG om boken?!

Jag tyckte utan tvekan mycket, mycket om den! Den är sorglig, vacker, romantisk, tung… Ja, mycket på en gång! Men det kan ju inte bli annat när man blandar upp en ungdomsroman med cancer. Det kan inte bli någon annan blandning! Jag tycker om alla inslag, från personligheterna och det faktum att de hanterar sin sjukdom genom att försöka att i alla fall inte bli av med humorn… Jag tycker de känns ganska äkta faktiskt, för alla karaktärer som vi möter i boken är faktiskt på något sätt drabbade av cancern – direkt eller indirekt – och bland annat i och med att vi faktiskt följer Hazels perspektiv.

I podden pratades det en del om ”prettospråket” som ungdomarna pratar… att det kanske inte är så äkta. Men personligen kan jag köpa det! Det finns de som pratar lite pretto, trots ung ålder. Jag tänker att det delvis är ett resultat av att Hazel läser ganska mycket (om vi ser till henne) och jag tänker också att det kanske är ett sätt att distansiera sig och bli något annat än sin sjukdom eller tjejen med cancer.

Det är så mycket känslor som spelas ut i den här boken! Jag känner med karaktärerna, gråter själv för deras skull och i någon form av rädsla för framtiden. Hur skulle mitt liv se ut om jag skulle drabbad av cancer? Vilka skulle stanna kvar vid min sida, och vilka skulle tycka att det blev för svårt att vara i närheten? Sådana här böcker får mig att känna så mycket på ett personligt plan. Och jag kan se mig själv tänka samma saker som Hazel Grace gör, fastän jag samtidigt vill säga till henne att vara hoppfull, optimistisk och känna sig välförtjänt av till exempel kärlek!

Jag grät en del kan jag lova under läsningen, även om jag höll igen förvånansvärt bra i bortamiljö (åh – om jag bara hade varit hemma!). Jag rekommenderar boken, tycker att den är riktigt, riktigt bra. Jag vill läsa mer från John Green i framtiden. Och jag vill se filmen som baseras på boken (trailern visar ganska mycket):

Jag misstänker dessutom att det kommer bli en ännu kraftfullare gråtfest när jag ser filmen – för jag misstänker att allt kommer bli än tyngre med vetskapen jag redan har. Och jag kommer inte heller se filmen i ett sammanhang där ingen annan vet vad jag gör (som nu när jag läste med oinsatt publik) så jag försöker hålla igen. När jag ser filmen så ska känslorna fram!

Och på tal om filmen: ”Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015” är punkt nummer 11 i kaosutmaningen 2.0. Med denna bok är den avprickad.

11 reaktioner på ”The Fault in Our Stars

 1. Carro skriver:

  Jag var en av de som inte tokhyllade den här boken när den gavs ut, bland annat på grund av det som du kallar prettospråket i din recension men också för att jag tycker att John Green får mycket gratis av ämnet.. Men nu var det ju inte min recension jag skulle kommentera 😉 För det första: Kul att du gillade den! Och för det andra: Såg att du gav den fyra stjärnor i betyg på Goodreads och undrar lite varför? Varför inte en femma?

  • Elina skriver:

   Jag gillar den verkligen men kan hålla med om att Green får mycket gratis av ämnet i sig. Detta är en riktigt bra bok men inte en av de absolut bästa böckerna jag läst i ungdomsfacket (därav fyran)!

   Jag tror att jag tycker mig återfinna en viss distans i Hazels perspektiv som delvis gör att det inte blir mer en en fyra… det känns som om Green skulle kunna uttryckt ännu meeer känsla (samtidigt som jag känner att man nog blir lite avtrubbad om människor i ens närhet försvinner från jordelivet i den cancerkretsen hon ändå vistas i – och det är ju Hazels perspektiv)!

 2. Lillemor skriver:

  Jag insåg just att den blå boken som jag sett på flera bloggar den senaste tiden är originalet bakom översättningen “Förr eller senare exploderar jag”, som jag själv läste förra året. Minns inte så mycket, förutom att jag inte gillade omslaget på den svenska utgåvan och att jag mest störde mig på huvudpersonerna. Inte min typ av bok helt enkelt. Kanske hade jag uppskattat den mer på engelska.

 3. Linnea/Bokblomma skriver:

  Det här är en sådan där bok som jag knappt vågar läsa för att den är så hyllad överallt att jag är säker på att jag kommer att bli besviken.. Men någon gång ska jag ta tag i den ändå! Hoppas att jag gillar den.. 😉

  • Elina skriver:

   Det där är ursvårt! Jag blir alltid livrädd för sådana böcker och tvingar mig att inte läsa förrän lite senare. Det måste byggas upp en distans.

   Nu läste jag denna för att jag tyckte jag hade lagom distans och för att jag för en gångs skull vill ha läst boken filmen bygger på (innan ny sönderhype). Jag gillade den mycket men den är inte bäst of the best. (; (:

 4. Eli skriver:

  Jag älskade den här boken! Har också hört invändningar mot att språket (och Augustus) är pretto, men alltså… tycker det är en del av historien på något sätt.

  • Elina skriver:

   Jaaa – det tycker ju jag med (språket!). (: Det hör till karaktärerna och storyn!

   Och jag vet dessutom ungdomar som pratar lite ”pretto” utan att det känns som att det skulle vara påklistrat eller dylikt… Så: jag köper det alla gånger! (; (:

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s