Ru

Ru_110223-193x300[1]Det här är nästa veckas bokcirkelbok. Jag har läst ut den för ett tag sedan nu ändå… Men jag har fortfarande ganska svårt att säga något om boken, fast jag tyckte mycket om den och uppskattade den mycket på många sätt. Jag tror att detta mestadels beror på det valda berättartekniska, där Thùy helt enkelt valt att berätta det såsom man kan berätta något för någon som lyssnar – lite osammanhängande, fragmentariskt och inte kronologiskt eller ens logiskt…

Det här är någonstans en mycket kort, koncis, men ändå känslofylld roman, som på samma gång inte säger för mycket eller ens mycket. Jag har liksom svårt att få ord på det här förhållandet att två för mig ganska raka motsatser av element på något vis lyckas vävas samman så de samexisterar i den här romanen. För romanen säger verkligen mycket samtidigt som den säger lite. Den är också känslofylld, men mer på ett osagt plan som gör att den samtidigt förmedlar väldigt lite känslouttryck. Den är också både tung och lite lättsam på samma gång, beroende på vilket stycke man läser… Och jag vet inte om jag kan ana en självdistans eller en självkännedom, eller både ock eller något helt annat när jag läser den här romanen.

Jag tror att det här är en sådan roman man med behållning faktiskt kan läsa om. Den är mycket vacker, språkligt fyllig och poetisk, vilket i sig nog ger flera dimensioner att ta till sig – och jag vet inte om jag har lyckats ta till mig alla dessa dimensioner – eller är det delvis det jag har gjort när jag känner mig aningen förvirrad över läsupplevelsens dubbelhet?

Jag är fortfarande osäker på vad jag fullt ut anser om boken. Jag gillar den, mer än så, men frågan är: hur mycket?

Jag hoppas få mer perspektiv på Kim Thùys Ru efter bokcirkeln och eventuellt kunna tillägga något mer därefter.

Med denna bok prickas punkt 28 av i kaosutmaningen 2.0: ”Läs en svensk bok med titel på annat språk”.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s