Populärmusik från Vittula

Mikael Niemi har jag varit nyfiken på ett bra tag. Det började med ett utdrag i skolan från just Populärmusik från Vittula:

popularmusik_fran_vittula-niemi_mikael-20397221-frnt[1]”Syrran var ute, så vi smet in på hennes rum. Niila knäppte upp skjortan och drog fram den kroppsvarma singeln. Högtidligt lade jag den på skivspelaren och sänkte ner pickupen. Höjde volymen. Den raspade svagt. / Ett brak! Åskan slog ner. […] Vi satt som frimärken medan blodet pressades in i hjärtat, samlades i en tarmröd klump innan allting vände och sprängdes åt andra hållet, ut i fingrarna och tåspetsarna, röda spjutlinjer av blod i hela kroppen tills vi gapade som fiskar. […] Roch ‘n’ roll music.” (sid. 71-72).

Och jag blev inte besviken på det jag trodde skulle bli en omtumlande, annorlunda och överraskande läsning. Det är rakt igenom omtumlande, explosivt och väldigt intressant i och med att läsningen ger så många inre bilder, starka sådana, och alla scener liksom leker med ens känslor på så sätt att den framkallar mycket känslor. Till viss del leker boken med vissa fördomar om norrlänningar av olika slag och kanske just de negativa. Det är lite som en parodi – den är skruvad, annorlunda och den är bra! Jag skrattar dock inte så mycket, utan mår mest lite smådåligt, men tycker inte att det behöver vara något negativt…

Vi möter lestadianism, finländare, norrlänningar, musiken, spriten, barndomen, ungdomen, snön, kylan, bastun, kyrkan och allt det där man också känner igen oavsett vem man är: släkten, mamman, pappan, syskonen, vännerna, ovännerna, balansen mellan att vara barn och vuxen… Och jag gillar kompotten som känns lite sjuk, rent utsagt, men som tilltalar mig och som gör det annorlunda och bra i nästa led.

Och språket! Det är faktiskt någon form av explosiv poesi vi möter (vilket man bland annat faktiskt kan se i citatet från sidan 71-72). Det är galet, men klockrent på samma gång.

Det intressanta är också början (där man kanske kan riskera att tappa läsare). Men jag köper både början och slutet som visar på att det här är berättat i efterhand av någon – av Matti som vuxen?

Med denna roman kan även punkt nummer 15 prickas av i kaosutmaningen 2.0: ”Läs en bok vars omslag är mestadels gul”.

2 reaktioner på ”Populärmusik från Vittula

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s