Novellix: Alla vill bara gå hem

alla_vill_bara_ga_hem_RGB-544x768[1]Daniel Sjölins Alla vill bara gå hem tycker jag är riktigt välskriven, tänkvärd och mångbottnad. Jag tror mig finna fler detaljer och budskap om jag läser om novellen. Ja, det är precis en sådan där novell! Och den leker med språket och den är lekfull på så sätt i flera ämnen som kan anses vara allt annat en lekfulla eller muntra… Så framsidans grå tycker jag går väl ihop med novellens teman, även om den enligt mig inte ser sådär jättelockande ut i övrigt…

Alla vill bara gå hem handlar om så mycket på samma gång och är i sig en ganska förvirrande novell på så sätt att det är just mycket på en gång och det finns en dubbeltydighet i nästan alla meningar i hela novellen. Den handlar om en familj, om nuet och framtiden. Den handlar om stressen, om miljön, om vad vi gör mot oss själva, våra familjer, vad vi gör med vår framtid… Den är verkligen mycket på en gång och jag tycker att allt ändå känns avvägt och att det passar på grund av alla teman, på grund av det lätt absurda som skapar en del av förvirringen över att läsa alla meningar i novellen… Och vissa kanske skulle förkasta detta sätt att skriva och vad den leder fram till för känslor av förvirring. Men jag tycker istället om det riktigt mycket! Det passar novellen enligt min mening.

”Och för att komma hem styr man kraftfullt fötter in i skor och klämmer anklarna stadigt när man trär galonbyxornas gummiband under stövlarna – stadigt för att benen vill ju röra sig och dansa. Putte tultar själv men Ebba får man ta i handen så att hon nästan snubblar i vattenpölarna på gatan. (…) Man sliter i hennes vante för man har inte tid och det kommer fler skepp och man lyfter upp henne i baksätet för att klättrandet tar sån jävla tid. Sen är det dags för nu: Nu får du stiga ut, nu kommer vi här, (…) nu ses vi ikväll, nu måste jag till jobbet, nu vill jag ha en kram (…). Man måste packa nuet fullt, man vill ju bara via jobbet komma hem.” (sid. 3-4).

Som sagt: jag gillade den här novellen riktigt mycket. Kan det bli en av mina tre favoriter 2014 till slut mån tro?

2 reaktioner på ”Novellix: Alla vill bara gå hem

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s