Femtio nyanser av honom

9789113047287_200[1]Jag har läst den. Hela. Fastän jag mesta delen av boken kände att jag inte riktigt vet om jag köper konceptet helt och hållet. Visst är boken sexig ibland och den får läsaren att rodna… Men samtidigt köper jag knappt huvudhandlingen och jag tycker att det fattas logiska detaljer i den här och där och då faller ändå en hel del av boken. Det känns som att själva huvudhandlingen hela tiden blir en paussträcka till nästa intensiva sexscen och nästa och nästa… Och jag gäspar åt alla upprepningar där bland annat ”inre gudinna” och ”knulla” är ett nästan allt för väl använt ord i den här romanen.

Nej, den här impade inte särskilt mycket på mig. Jag förstår att den kan väcka något hos både kvinnor – och män – men för mig blir det en ganska slarvig historia på det hela taget och jag är ganska irriterad på den övervägande del av tiden. Jag ser både Anastasia Steele och Christian Grey som mestadels stereotyper. Och även om det finns en uttalad relation tillbaka i tiden där Grey var i samma position som Ana är nu, så känns det ändå som att kvinnans värde är litet och det känns även som att allt ska ske på mannens preferenser… I och med att Ana är så ung i boken och Christian är lite äldre, är jag lite rädd för vilka ytterligare signaler den här boken ger (inte minst då Ana är oskuld då hon först träffar Grey)… För samtidigt som den är våldsam, då vi ändå talar om BDSM, så är det någonstans så naivt problemfritt för Ana att ha sex första gången, och andra, och tredje… Och jag vet inte om jag köper det!

Jag tycker mig återfinna en del klyschor som känns lite malplacerade i sammanhanget då vi ändå talar om BDSM och en uttalad vilja hos Grey att vilja skada miss Steele… Det mest irriterande är att Ana grubblar när det kommer till så mycket, men hon missar vissa uppenbara ämnen att grubbla i:

””Ja, om du var min skulle du inte kunna sätta dig på en vecka efter allt elände som du har ställt till med i går. du åt inte, du blev full, du var ute på farligheter.” Han blundar, och en kort stund syns rädslan i hans ansikte. Sedan ryser han till. När han öppnar ögonen igen blänger han på mig. ”Jag vill inte ens tänka på vad som skulle kunna ha hänt dig.”” (sid. 78).

Jag hade ju reagerat på ”om du var min skulle du inte kunna sätta dig på en vecka”, men Ana tänker följande:

”Vad är det med honom? Vad bryr han sig om det? Om jag vore hans… Men det är jag inte. Fastän jag på sätt och vis inte skulle ha något emot det.” (sid. 78).

Och så fokuserar Ana på sin attraktion till Christian och jag blir så satans irriterad på hennes reaktion. Hade jag varit i hennes kläder hade jag sprungit för länge sedan!  Han må vara hur attraktiv som helst! Han har vid det här laget visat att han är ett uppenbart kontrollfreak, han vill bestämma allt och han är till och med så extrem att han ser till att han är på samma plats som Ana gång på gång när han inte vet vad hon gör… Det här är inga bra tecken för någon typ av relation enligt min mening! Han är bara otäck, och inte sexig. Och hade jag inte sprungit vid det här laget så hade jag sprungit allt jag orkat efter att Grey presenterat kontraktet (och det där lekrummet!)…

Jag tycker bestämt att Grey är otäck. Jag bryr mig inte alls om signalerna i boken om att han skulle vara skadad på något sätt sedan barnsben och att det är därför han vill kontrollera miss Steele och skada henne om hon inte lyder hans minsta vink… Jag struntar faktiskt i anledningen till varför han är som han är, för jag tycker bestämt att Anastasia Steele förtjänar någon annan och något bättre.

Tre frågor har uppkommit efter att ha läst boken:

 • Finns det en risk att den ger unga tjejer förhastade idéer och prestationsångest?
 • Finns det en risk att den legitimerar läsare att stanna hos kontrollerande och våldsamma män?
 • Hade det känts ännu hemskare att läsa den här om författaren varit en man?

Jag tycker inte att boken presenterar en hälsosam relation. Jag ser endast många: nej och not to do’s. Jag kommer med detta inte att läsa fortsättningen. Vill man ha en pirrig och sexig bok måste det finnas något annat alternativ än detta?!

4 reaktioner på ”Femtio nyanser av honom

 1. Gia skriver:

  Jag tyckte inte heller om den här och det av lite samma anledningar som du radar upp. Tycker även att det är läskigt att det här kanske är det första mötet många får med bdsm när deras relation känns ohälsosam och grey är så otäck… Tex Tiffany Reisz är bättre på bdsm-erotik.

  • Elina skriver:

   Ja, den blir ju ohälsosam i och med upplägget och det känns som om Ana inte riktigt är med och bestämmer fullt ut att det är vad hon vill – det borde ju handla om att båda parter är lika mycket överens. Just nu vill jag knappt läsa några böcker alls åt det här hållet. ;p Summan är i alla fall att en relation bör handla om mer respekt för varandra och mer samspel än det som målas upp i ”Femtio nyanser av honom”.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s