Kulturkollos bokcirkelenkät

Kulturkollo har sammanställt en fin enkät som rör detta med bokcirklande (som de diskuterat på ett mångsidigt sätt i helgen som varit). Jag läste igenom alla inlägg, fast har varit ganska dålig på att kommentera. Men ibland vet man liksom inte vad man skulle kunna säga, eller hur … Så nu har jag istället chansen att säga något tack vare denna enkät:

 

1. Är du med i en bokcirkel? Varför? Varför inte?
(om du är med i en bokcirkel får du gärna berätta lite om den!)

Jag är med i en bokcirkel genom mitt lokala bibliotek. Om jag förstått saken rätt föddes den för ganska exakt ett år sedan och jag har varit med sedan ”start” (en sanning med modifikation då jag inte hade möjlighet att komma på den första träffen). Jag gick med för att testa på detta med en kanske lite mer traditionell bokcirkel á bibliotek. Jag tänkte att jag skulle få ut lite mer av en bok om jag diskuterade den med andra, jämfört med att bara läsa den ensam på min kammare, och hoppades att vi medlemmar skulle komma in i cirkeln med lite olika perspektiv (vilket vi faktiskt också har!).

2. Har du diskuterat böcker med andra utan att vara med i en regelrätt bokcirkel?

Det är klart att alla litteratursamtal på högskolan (och även i speciellt högstadiet, gymnasiet) måste räknas som lite mer ”oregelrätta”, även om de på ett sätt har varit mer styrda än vad jag upplever bokcirkeln jag är med i nu till exempel. Sedan tänker jag att jag i princip alltid diskuterar någon bok med vänner, familj eller kollegor, inte minst när man fikar eller lektionsspånar, och så vidare… Det är härligt att det vid sistnämnda tillfällen kan komma så spontant och naturligt! Det bevisar hur mycket läsning och litteratur faktiskt kan betyda och påverka oss.

3. Vilken är den bästa boken du cirklat om?

Det här är en jättesvår fråga:

Tänker jag den regelrätta bokcirkeln jag är med i just nu, så skulle jag vilja säga att den boken vi nog diskuterat mest (när jag närvarat) ändå är Jeanette Wintersons Varför vara lycklig när du kan vara normal?. För trots att hennes roman kanske inte är en favorit på så vis, så är den mycket diskuterbar av olika anledningar och det finns ändå så mycket att ta fasta på, att tolka tillsammans och jag tror att det är en bok man läser och kvarlämnas med mycket tankar. Men sedan ska man ju vara medveten om att jag inte varit med på exakt alla träffar (jag tror jag missade två) och bokcirkeln är ännu relativt ung. Jag tror även att kommande bokcirkelbok kan leda till bra samtal – Susan Abulhawas Morgon i Jenin… Men det vet jag inget om ännu.

Om jag å andra sidan tänker lite mer ”oregelrätt”, så skulle jag nog vilja ge tre tips från min högskoletid. Jag rekommenderar faktiskt den gotiska novellsamlingen av Mare Kandre – Hetta och Vitt, för även om man kanske inte älskar den (såsom jag gjorde), så tycker jag att det finns ganska mycket att diskutera och resonera kring när det kommer till novellernas relation eller icke-relation till varandra (för att nämna något intressant). Sedan rekommenderar jag faktiskt Tomas Bennerheds Korparna – den är ibland mycket tung men även den diskuterbar och den går att diskutera med fokus på olika teman exempelvis. Sist men inte minst rekommenderar jag nog faktiskt Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist – för allvarligt talat tycker jag till och med att den är värd en omläsning om man inte diskuterat den med andra. Denna skräcknovell är djup på flera sätt och man kan få ut så mycket av den även om man bortser från det övernaturliga som kanske kan vara svårt för vissa läsare. Här återfinns också många teman och allt går i en gråskala som bara den är värd att diskutera, vrida och vända på – varför blir vissa saker som det blir (jag säger inte att alla frågor kan besvaras)?

4. Vilken bok var inte alls bra att cirkla om?

En bok jag tyckte var ganska svår att bokcirkla om (på regelrätt sätt), var Mian Lodalens Tiger. Jag vet inte riktigt precis vart den känslan kommer ifrån – är det kanske att man stör sig på vissa detaljer i själva romanen och samtidigt är rädd att det ska missuppfattas som att man är kritisk mot det som inte heter heteronorm? Jag vet inte… Men svår var den i vart fall att diskutera.

Annars tror ju jag att de flesta böcker går att bokcirkla om – även om man kommer få möta verket på olika sätt, från olika vinklar och att man kanske måste få hamna på fler sidospår eller jämförelsespår med vissa böcker som utgångspunkt än andra? Samtidigt känner jag att tjocka böcker (allt över kring 300 sidor och över) kan vara problematiska att hinna läsa klart till utsatt datum…

5. Bästa tilltugget till boksamtal?

Det bästa är väl åtminstone att försöka följa någon slags biovett – att inte ha tilltugg som låter för mycket när man förtär dem. Vi brukar ha fikabröd vid bokcirkelträff och det tycker jag fungerar alldeles ypperligt. Vissa kakor kan ju dock vara i riskzonen för knasterattacker – åtminstone som påverkar ens egna öron… Jag läste någonstans att vissa tyckte det passade sig ypperligt med smågodis som tilltugg. Det skulle nog absolut göra sig bra (så länge det är lite mer ”tyst” godis).

6. Och bästa drycken?

På vår bokcirkel är det kaffe eller te som gäller – det är ändå en bra dryck, tycker jag – särskilt på höst och vinter. Drycken gör sig även bra på våren och frampå sommaren, om man vid fint kvällsväder dessutom kan sitta utomhus (och är det för varmt för kaffe eller te får man väl byta ut detta mot en passande kall dryck)!

7. Vilken bok skulle du vilja bokcirkla om på Kulturkollo?

Ibland tar det emot att skaffa för nyutgivna böcker, så någon bok som återfinns som pocket. Jag skulle kunna tänka mig någon intressant ungdomsbok, en roman med lite trasiga karaktärer eller en roman med karaktärer som på ett eller annat sätt lever diskuterbara liv… Ja, så specifika är mina önskemål.

Annonser

7 thoughts on “Kulturkollos bokcirkelenkät

 1. Kulturkollo skriver:

  Låt den rätte komma in hade jag också velat bokcirkla om, tror jag. Det var länge sedan jag läste den, och det hade varit kul att läsa om den och prata om den med någon annan.

  • Elina skriver:

   Den har ju sosom sagt många teman och djup så det finns nog något för många! Men visst är det svårt att hitta jättebra bokcirkelböcker – det måste det ju vara (i alla fall om tanken är att man cirklar om samma). (; (:

  • Elina skriver:

   Ja – väldigt i vår. Vi är dessutom i olika åldrar och vi föräras ofta av minst två män – och detta ger fler kloka tankar, djupare diskussioner och många nya perspektiv på saker och ting (säger jag som delvis menar att ålder inte behöver påverka dessa sammanhang (och heller inte kön)). ;p (:

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s