Tematrio: Titelverb

tematrio[1]Lyran skriver denna vecka att temat på tematrion är ett tema ”som kanske kräver att ni letar upp era gamla grammatikböcker. Veckans tema är verb. Berätta om tre bra böcker med verb i titlarna!

Jag tänkte ta detta med tre lite väl treenigt och det kommer bli tre tips med tre titlar i vardera tips (just because I can)! Detta för att jag upptäckte att jag har en hel del läsvärda böcker med just verb i titeln! Och: jag har så svårt att bara välja ut tre av dessa godingar:

1. Först ut är tre bra ungdomsromaner med verb i titeln: Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo, Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld och Kapitulera omedelbart eller av Sanne Näsling. Jag förälskades i dessa böcker och med dessa böcker i dessa författare! För mig har de här tre böckerna varit romaner att förälska sig i både på grund av språket och även på grund av att jag känt så mycket, med, igen, ja – känt – och jag är en sucker för både språk och känslor! Jag vill även tillägga att om jag hade haft mer plats (eftersom jag redan tänjer på gränserna) så borde även Johanna Thydells romaner (med verb i titeln) kunna nämnas här.

2. Näst ut är tre bra vuxenromaner med verb i titeln: Vi kom över havet av Julie Otsuka, En man som heter Ove av Fredrik Backman och Låt den rätta komma in av John Ajvide Lindqvist. Alla dessa romaner är högst läsvärda. Den första hoppas jag att jag aldrig någonsin kommer glömma – inte minst för det poetiska språket och det fantastiska i att skriva ett vi-perspektiv och skildra så mycket på en gång på ett så vackert men sällsamt sätt. Backmans roman å andra sidan är genial i att ha lyckats skapa en karaktär som för det första är så oälskvärd att man knappt vill fortsätta läsa till att snart finna sig knappt kunna sluta sluka (och den är ju dessutom rolig i det faktiskt gråa och skavande!). Och den tredje romanen tog mig med storm när jag för första gången läste den – det måste ändå vara en konst att lyckas skriva en roman som är en grå, mörk, samhällsskildring, till att på samma gång lyckas få in en skräckhistoria med vampyrism på ett så snyggt sätt!

3. Tredje och sista ut blir trilogin med verb i titeln som jag känner mycket för: Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar” —  1. Kärleken, 2. Sjukdomen och 3. Döden. Det är så svårt att med ord faktiskt beskriva vad den får mig som läsare att känna. Men jag är så glad att Gardell tagit sig tid att skriva den. Jag är så oerhört glad att den finns, trots att den ju är så jobbig, sorglig och vemodigt vacker på flera sätt… Och trots att jag såklart inser att jag har så oerhört svårt att förstå allt med mitt eget perspektiv – men ändå – den säger så mycket och den får mig på flera plan att känna, förstå och hylla kärleken!

2 reaktioner på ”Tematrio: Titelverb

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s