Kallelsen

Helena Dahlgren – why, oh why, har jag inte läst dig på allvar förrän nu? Det undrar jag. För I like, a lot och jag förstår inte hur du kunnat gå mig förbi så här pass (eller, jo, egentligen vet jag ju – det handlar om att det är svårt att snubbla över allt från Mix utan just e-bokskonceptet)… Men: jag är förundrad över hur mycket jag gillar Dahlgren. Det är nämligen en härlig känsla.

Kallelsen[1]Kallelsen är en novell som påminner mig om Susan Hills Kvinnan i svart eller någon annan spökhistoria i just lite spöklik stil med klassiskt berättande. Kallelsen är också den en berättelse som utspelar sig historiskt (även om det inte sägs rakt ut) och inte är nutida på så vis… Och detta gör en hel del för ramen som berättelsen hamnar inuti och den bygger upp en extra spänd känsla av allt det negativa som byggs upp successivt. Jag gillar verkligen greppet och jag gillar också inslaget med bilden av havet som dyker upp med jämna mellanrum och berättar något och förmedlar något till läsaren.

Känslorna kryper på allteftersom jag lär känna huvudpersonen… Som befinner sig på en ö, mitt i havet, i lugnet och friden tillsammans med sin nyfödda… Och: som börjar känna en viss oro för sin älskade som borde kommit hem snart, nu… Och: som börjar tänka och känna saker när allt borde vara lugnt och fridfullt…

Vad är det som döljer sig i havet, i vågorna? Finns det någon sanning i viskningarna i byn? Vad är verkligt och vad är overkligt eller övernaturligt? Ska man verkligen lita till sina oroliga tankar och känslor, eller bygger man själv upp något ont av det och därigenom?

Som sagt: me like. Jag gillade den nutida Salamandertider av samma författare snäppet mer. Men den här gillar jag mycket också. Jag gillar alla starka känslor och den här passar (precis som Kvinnan i svart) mycket bra att läsa i höstmörkret!


Kallelsen [Elektronisk resurs]
Författare: Helena Dahlgren
Förlag: Mix Förlag (2013)
ISBN: 9789186845728
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


3 reaktioner på ”Kallelsen

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s