Tematrio: prisvinnare

tematrio[1]Den här veckan skriver Lyran: ”Temat denna vecka blir (…) prisvinnare, välj bland August eller andra priser. Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.”

Och jag vet att jag i princip fortsätter att hylla de tre godingarna jag nämnt 2011 som helt enkelt består av en liten triss ungdomsböcker jag älskade innan (eller egentligen i samband med att Jägerfeld också fått sitt pris för Här ligger jag och blöder). Trion ser ut så här.

Om jag väljer att bonustipsa om de övre titlarna (medräknat favoriten av Jägerfeld), så vill jag även lyfta fram följande vinnare (en som jag är nyfiken på och alla är för ovanlighetens skulle inte  ungdomsromaner):

1. Svinalängorna av Susanna Alakoski (vinnare 2006). Det är en av vinnarna jag har hemma i bokhyllan, men som jag inte har kommit mig för att läsa ännu. Den väntar ju uppenbart på mig, dock. Jag tror att jag kan skylla detta på filmen en uns. När den kom så kom jag mig inte riktigt för att läsa boken, men jag köpte i alla fall filmen och såg den och (om jag inte minns helt fel) kapade jag sedan hem boken på second hand någon månad senare. Det är en av de där böckerna som bara skaaa (!) läsas!

2. Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi (vinnare 2000). Denna vinnare fick jag i bokvänspaket av Nelly. Jag hade ju läst ett utdrag från boken i min utbildning och har länge varit sugen på att läsa den. Och jag tycker inte att jag blev besviken. Den är speciell, rungande och enligt mig riktigt läsvärd. Den har ett filmstuk över sig, men på ett befriande, nytt och fräscht sätt i allt det tragiska (och ibland komiska!). Min recension av boken återfinns här.

3. Sedan måste jag också lyfta fram Tomas Bannerheds Korparna igen (vinnare 2011). Jag ojade den en del efter att ha läst den (positiva oj!). Men det finns en sannerligen udda, välskriven och diskuterbar roman bakom denna vinnare. Jag är personligen mycket glad över att ha fått diskutera den här boken med andra och att jag inte endast fått nöja mig med att sitta med den i min ensamhet och bara tänka om den (med mig själv).

18 reaktioner på ”Tematrio: prisvinnare

 1. Helena, MsHisingen skriver:

  Nöjde mig med Svinalängafilmen. Problemet med filmer är att de ibland gör mig mindre sugen på att läsa samma historia en gång till. Å andra sidan så fungerar det tvärtom ibland så antar att det jämnar ut sig 🙂

  • Elina skriver:

   Filmen har jag sett (det var ganska lång tid tillbaka) – nu när du nämner den! Den är ganska bra (men på något sätt grövre och mindre poetisk, varav jag tycker bättre om boken)! (:

 2. Sanna skriver:

  Korparna var intressant! Men jag hade hört för mycket om den innan och hade alldeles för höga förväntningar, det var lite dåligt tajmat.

  • Elina skriver:

   Den där situationen är lite svår – ibland kan man faktiskt inte läsa en bok med samma behållning som om man hade vetat mindre om den/om den hade varit mindre omtalad! Det där är alltid en balansgång (men ofta blir man besviken som följd, känns det som).

 3. Lena skriver:

  Ha bara sett Svinalängorna på film. Här ligger jag och blöder finns faktiskt med i min triss idag. Läste den i början på året och gillade den riktigt mycket.

 4. Freja skriver:

  Jag har bara läst tvåan och den hade jag så svårt med. Inte egentligen för boken som sådan utan för att det var så många i min omgivning som sa att den var så rolig. Jag tyckte den var allt annat än rolig, jag tyckte den var något av det sorgligaste jag någonsin läst, så mina förväntningar var helt fel mot det jag upplevde…

  • Elina skriver:

   Jag tycker inte tvåan här på listan är särskilt rolig! Den är möjligtvis lite tragikomisk även om jag uppfattar det tragiska mest… Jag förstår om du känner som du gör! Förväntningar gör mycket för läsupplevelsen många gånger!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s