Bok blir film: ”Divergent” och ”Catching Fire”

Nu har jag sett två filmer baserade på böcker den senaste tiden. Jag har sett Catching Fire (”Hunger Games”) tillsammans med min lillasyster och jag har också sett Divergent med sambon. Jag har inte läst alla böcker i ”Hunger Games”-trilogin – endast den första. Och i ”Divergent”-trilogin har jag läst två av de tre böckerna som finns, vilket alltså innebär att jag har läst boken som filmatiserats i fall två, men alltså inte i fall ett.


Catching-Fire_poster[1]Catching Fire kan jag inte relatera till boken. Men jag kan säga att jag tycker att det är en film som lockar in mig och som fortsätter i samma anda som Hunger Games.

Jag tycker om skådespelarna och känner att alla spelar sin roll väl, särskilt med tanke på den ram som ges i den dystopiska värld som allt utspelar sig i. Jag tycker också att filmen presenterar något som passar även oss som inte läst boken innan vi sett filmen. Det är inte alltid man känner det när det är frågan om en film baserad på en bok.

Jag ser verkligen fram emot nästkommande film, men känner att jag personligen har blivit för lat för att läsa ikapp mig vad gäller böckerna. Min lillasyster håller tummarna för att hon ska få gå på bio och kunna se film tre (då hon hoppas på 11-årsgräns). Jag kan även meddela att denna trilogi (och film ett och två) fått henne att börja läsa trilogin på svenska (till skillnad från mig).


Divergent[1]Divergent har jag läst. Det gjorde jag redan i somras (jag läste också Insurgent). Och med detta kan jag relatera till boken och filmen.

Jag tycker med detta sagt att filmen är en bra tolkning av boken. Jag var först lite kritisk till skådespelarna då jag delvis inte kunnat se framför mig om de skulle passa – främst Tris. Men jag tycker också att jag köper valen av skådespelare trots allt när jag nu sett filmen. Jag ser en del olikheter mellan boken och filmen, som sig bör… Men det känns ändå som okej avvägningar och jag kan se att valen man gjort antagligen har varit för spänningens vinning, för att göra filmen raskare än boken.

Jag har läst att det finns vissa tankar om att man inte förklarar samhället i Divergent särskilt mycket i filmen. Och så kan det möjligtvis vara, men jag tycker samtidigt att man inte riktigt förklarar så mycket i boken heller (egentligen) och mig stör det inte personligen. Jag kan tycka att det är skönt att inte veta för mycket. Sambon hade inga problem att förstå ramberättelsen och han frågade faktiskt om det kommer komma fler filmer i serien…

Här ser jag också fram emot en fortsättning.


4 reaktioner på ”Bok blir film: ”Divergent” och ”Catching Fire”

 1. Lena skriver:

  Ser fram emot nästa film i Hunger games. Gillade alla böcker och tycker att man gjort de första filmerna bra. Tycker även om Divergent och Insurgent som böcker.

  • Elina skriver:

   Ja – jag ser fram emot ”Mockingjay – part 1” mycket! Jag ska nog försöka se den på bio eventuellt. Det var eeevigheter sedan jag gick (tror det är över ett år om inte ännu mer!)…

 2. Linnea skriver:

  Jag har Divergent oläst här hemma. Kommer absolut läsa den! Jag var på väg att se filmen när den gick på bio, men det var något fel på filmen, så det blev så försenat att jag gav upp och gick hem.. 😮 Lite trist!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s