#Hyllvärmare2015: Välkommen hem

29676549_O_1Johanna Lindbäcks Välkommen hem lästes ut i måndags. Detta efter en välbehövlig sovmorgon, en solskenspromenad i skogen och en kopp varmt och gott te. Det var den putten jag behövde för att komma över någon slags uppförsbacke och helt plötsligt läsa över hundra sidor utan att ens hinna reflektera över detta…

Den här boken är vad jag kan minnas, mycket bättre än den roman jag läst av bara Lindbäck hittills (detta är bok två av bara Lindbäck jag läst). Jag gillar språket, jag gillar ramhistorian och jag gillar att allt inte är så himla enkelt och självklart för Sara som är huvudperson – varken när det kommer till tankar, känslor, vänner eller kärlek. För det är ju faktiskt så som verkligheten är… Den är komplicerad och förvirrande från tid till tid.

Jag kan känna igen mycket hos Sara, samtidigt som jag inte gör det. Jag dras motvilligt tillbaka i tiden och jag kan till och med bli rörd och sakna vissa delar av de där sprudlande tonårskänslorna (på gott och på ont) som Sara upplever. Hennes hjärta slår över ett slag, hon känner sig svartsjuk, hon känner sig så oerhört ledsen ibland och hon är förvirrad, lycklig, hittar sina kanaler att hitta någon slags balans, fast ändå inte… Det är upp och ner och i allt det här kan ett kort sms betyda så himla mycket.

Att Sara precis kommit hem från en lång tid i London, gör ju inte hennes förutsättningar att riktigt landa i allt ultimata… Hon har ju för ett tag lämnat Sverige och samtidigt som hon levt livet i London, har ju andra försökt leva ett liv utan henne som vän, flickvän, etcetera i Sverige… Tid kan förändra personer som vi alla vet, men det kanske blir extra tydligt för Sara att det är så det faktiskt förhåller sig. Det sägs också att tiden läker alla sår, men det är ingen som anger hur lång tid som krävs i olika sammanhang…

Den här romanen fick mig rörd till tårar flera gånger. Jag kan konstatera att denna inte stått oläst i hyllan i över ett år för att den inte är bra eller något för mig. Nej, den hittar tillbaka till sina kamrater i ungdomsbokshyllan och kan stå där med rak rygg för jag gillade den här boken mycket, mycket!

Den här romanen får mig också att inse att jag saknar att träna så sjukt mycket mer än vad jag vill erkänna!

Med denna titel kan jag även säga mig ha klarat en punkt i Kaosutmaningen – punkt 24: ”Läs en svensk ungdomsbok”. En himla bra bok att pricka av en sådan punkt med, skulle jag vilja säga.


Välkommen hem
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
ISBN: 9789129676549
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


En reaktion på ”#Hyllvärmare2015: Välkommen hem

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s