3 × Bröderna Grimm

Lilla article[1]bror och lilla syster är en saga om en ond styvmor som inte räds att ta till handen (eller vad det visar sig häxkonster) och två syskon som till slut får nog av sin tillvaro och rymmer ut i skogen för att söka en annan tillvaro:

”Lilla syster sade: ‘Ack, lilla bror, jag ber dig, drick ej, annars blir du en råbock och springer bort från mig.’ Men lilla bror hade genast fallit på knä vid källan, böjt sig ned och druckit av vattnet, och då de första dropparna kommit på hans läppar, låg han där som en liten rådjurskalv.” (sid. 16).

Det som slår mig är att jag känner igen den onda styvmodern, jägaren och den unga flickan som delar av liknande berättelser – i denna saga blir jägaren ett hot för lilla bror som blivit ett rådjur på grund av styvmoderns konster. Det som dock slår mig kanske allra mest är den unga flickan som får erbjudande om giftermål till en äldre man en bit in i sagan och att hon så tacksamt säger ja (i dagens samhälle är denna bit intressant och nästan lite skrämmande på ett sätt).


Askungen som saga innefattar också en ond styvmor, men också två styvsyskon, ”vita och sköna i ansiktet, men elaka och svarta i sina hjärtan” (sid. 36), en far som förpassat sig under styvmodern, god magi som drabbar Askungen och också en ogift prins:

”Konungasonen gick emot henne, tog henne vid handen och dansade med henne. Han ville sedan ej dansa med någon annan och släppte aldrig hennes hand, och om någon kom för att bjuda upp henne, sade han: ‘Det är min dam.'” (sid. 39).

Jag upprörs mest av att Askungen har en far och att han inte gör något för att ändra på situationen de (och speciellt Askungen) lever inunder hemma, och i nästa led av att den där prinsen (även om det verkar vara kärlek vid första ögonkastet) beter sig som om han äger Askungen och sagan får det att framstå som att det är hans vilja som är det enda som betyder något. I övrigt är detta en blodigare, kallare och mycket mer avskalad historia än Disneys version som är både förskönad och mer uppiffad.


Snövit omfattar även som bekant också en flickas öde i en ond styvmoders närhet (en styvmor som önskar vara skönast i hela landet), också här räds inte styvmodern att använda häxkonst och också här finns en fader, en jägare och även sju små dvärgar och senare en prins.

‘Drottning, skön ni väl kallas må, men Snövit är tusenfalt skönare ändå.’

Då blev drottningen förskräckt och vart gul och grön av avund. Så snart hon hädanefter varseblev Snötvit, vände sig hjärtat i hennes kropp, så hatade hon flickan.” (sid. 84).

I likhet med den första sagan jag läst, har vi också här en jägare som ett tag utgör ett hot, men för Snövit själv eftersom styvmodern gett order om att döda henne (vilket han alltså inte förmår och det är på den vägen Snövit till slut hittar de goda dvärgarna och som styvmodern istället vänder sig till häxkonst). Det otäcka ur en synvinkel är också prinsen som dyker upp, faller för Snövits skönhet där hon ligger i sin glaskista död och kräver att få ta med henne hem till slottet (än en gång är det en man som faller för en flicka och hans vilja som betyder mest).


Barnens bröderna Grimm
Författare: Bröderna Grimm
Förlag: Gidlund (1983)
ISBN: 9170214700 (invalid)


En reaktion på ”3 × Bröderna Grimm

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s