Koma

Koma_1400-800x1135[1]Detta kan vara en av de mest välkomponerade novellerna jag läst på så få sidor. Jag bjuds på en novell som är genomtänkt, tjänar sitt syfte och den tänkta genren väl och som dessutom innehåller en tvist som jag kommer på mig själv att bara förbehållslöst älska när jag väl kommit dit… Jag gillar när man lite tappar hakan, men utan att det känns fel utan bara alldeles rätt.

Emanuel Blume överraskar mig en hel del och hans novell tar mig mer eller mindre med storm. Jag är oerhört imponerad över vad Blume lyckas skapa och åstadkomma på så kort om plats! Wow! Jag är också imponerad över att han lyckas balansera tillbakablickar med nuet så att det inte stör mig som läsare på något sätt och allt tycker jag också förstärker känslan av att vara i någon form av chock i och med att vi genast förstår att något har hänt och att det inte var väntat. Den första bilden vi levereras är trots allt:

”Han stirrade på slangarna. Hon hade en i varje handled, en i överarmen och en i näsan. Ytterligare två slingrade sig in under det vita sjukhustäcket. (…) Han började gråta igen. Vad hade han gjort?” (sid. 1).

Personerna i fråga som allt kretsar kring är unga, de har i princip hela livet framför sig och har precis slutat nian. Något har gått väldigt fel inser jag som läsare, eftersom komponenterna borde vara desamma angående att ha hela livet framför sig, men vi förstår såklart från början att en av de två allt kretsar kring kanske inte längre har en framtid…

Novellen ger en bra känsla för miljö, för känslor och för det obehagliga som sakta kryper på. Min kopp te är detta definitivt och jag hoppas verkligen att jag kanske får äran att läsa något mer av Emanuel Blume framöver! Jag hoppas med det sagt att han tycker att det är hans kopp te att skriva skräck!


Koma [Elektronisk resurs]
Författare: Emanuel Blume
Förlag: Swedish Zombie (2015)
ISBN: 9789188185013
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


3 reaktioner på ”Koma

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s