Comes the Blind Fury

239887Little did I know angående denna bok och på många sätt. Jag tyckte till att börja med att romanen såg urtrist ut och att den var sådär fulläskig (ja, alltså inte fulsöt, eller fulsnygg)… Sedan hade jag en molande känsla i magen av att jag kanske inte alls skulle komma in i engelskan och att det skulle komma att bli ett problem för mig och boken.

Men: den här boken gick väldigt snabbt att läsa. Jag kom in i engelskan överförväntan fort och bra. Därefter rullade det på mer eller mindre utan ett endaste problem på vägen. Romanen är väldigt förutsägbar skulle jag vilja säga, den är ändock ganska spännande, och samtidigt är den lite för förutsägbar för att det ska skapas spänning hela vägen och hela tiden. Så jag hamnar i någon konstig situation och relation till boken.

Det är en rysare och en spökhistoria, den är både lite klassisk och lite nyskapande (lite Kingig i vissa avseenden), men det finns så många klassiska skräckdrag i den såsom att saker och ting börjar ske när en familj flyttat till ett hus, en ny ort (och en mindre ort därtill). Skräckdragen återfinns även i dragen att göra ett barn till ett tolkningsbart offer och en tolkningsbar förövare och att barnet i historian är adopterat med allt vad det kan innebära för barnets roll som offer samt förövare… Dessutom: Michelle, huvudpersonen, som adopterad öppnar även upp för en del tankar och känslor – både indikeras det att ingen vet tillräckligt mycket om hennes bakgrund (inte heller hon själv) och dessutom kan hon vara orolig för att inte älskas på samma sätt och plan som hennes snart nyfödda lillasyster (som till skillnad från henne själv delar samma dna som mamman och pappan)…

Den här romanen är väldigt mörk emellanåt och ibland känns den kanske lite väl otrolig och förutsägbar. Men det är ändå en helt okej bok som går fort att läsa och som, mycket till trots kan låtas, för det mesta är spännande.

I Kaosutmaning 2015 prickas punkt 11 av med denna bok: ”Läs en bok på ett annat språk än svenska.”


Comes the Blind Fury
Författare: John Saul
Förlag: Dell Pub. Co (1991)
ISBN: 9780440114758
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s