Fem frågor: Ida Tellestedt

5 frågorFestlig fredag! Idag är huvudpersonen Ida Tellestedt i Fem frågor! Ida är författare till ”Boeuf Bourguignon” i novellantologin 13 svarta sagor. ”Boeuf Bourguignon” är en novell jag faktiskt läst om – för att jag tycker att den är läsvärd, men också för att den känns välförfattad och svårförfattad. Det är få gånger jag rycks med av denna kraft när jag kanske inte känner så mycket gemensamt med huvudkaraktären, men här rycka jag med. Jag startar en ganska bitter och gnällig läsning som utvecklas till något större, något allvarligare och mer vardagsskrämmande än vad jag anade första gången jag läste och vid en omläsning ger novellen fortfarande en stor effekt på mig som läsare, på mina känslor… Skickligt! Idas svar på mina fem frågor, för att återgå till verkligheten, lyder som följer:


fem frågor - ida tellestedt

Fem frågor till Ida Tellestedt:

1. Vilka tre ord beskriver dig bäst som författare?
Sporadisk, uthållig, självkritisk.

2. Vilken är din viktigaste ingrediens för en lyckad skrivprocess?
Tid. Att få tid och att ta tid för skrivandet. Och, inte minst, någon form av tidspress, en deadline att fokusera på, annars blir jag för passiv. Att sitta på min kammare och ”invänta inspiration” har aldrig fungerat för mig. Jag måste jobba mig till ett flow.

3. Vilket verk har du skrivit som du nog aldrig kommer att glömma?
Den där romanen som ligger och skräpar ”i byrålådan”. För ett antal år sen gick jag en skrivarkurs där jag skrev på någon sorts kärleksthriller. Efter många, många timmars skrivande och strykande och ännu mer skrivande, blev ett råmanus klart, men texten behöver fortfarande massvis med putsning. Det projektet är som en enda never ending skrivövning.

4. Vilken bok önskar du att du hade skrivit (och alltså inte den egentliga författaren)?
Det finns många. En jag tänker på är Jonas Eckel av Karin Fossum. Lågmäld och obehaglig, med skön prosa, intressanta karaktärer, mord och humor.

5. Vilken bok kan du inte undgå att föra på tal, om och om igen, just nu?
Som trött småbarnsmorsa blir det tyvärr inte så mycket egen läsning, just nu. Men de kvällar jag får den äran att välja godnattsaga, blir det ofta Jamen Benny av Barbro Lindgren. Om grisen Benny, som får en lillebror som han tröttnar på och snor nappen av.

 


Foto: Ida Tellestedt.


Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s