Lyrans sommarläsningsenkät

Lyran har knåpat ihop en sommarläsningsenkät apropå värmen och sommaren som damp ner i storadelar av Sverige i veckan som gått. Den hade jag tänkt besvara nu:

1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?

Frågan är vad som är mer eller mindre för mig just nu som har toppar och dalar i läsningen just nu..? Jag får kanske resonera att läsningen blir ungefär ”som vanligt” i och med att det är lite olika från sommar till sommar då kanske?

2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren?

Ja, men det gör jag nog på ett ungefär faktiskt. Sommaren har ofta inneburit både skräck, deckare, olika genrer på ungdomsböcker, noveller – det jag även läser övriga året. Ibland (men inte denna sommar) har läsningen fått styras mycket av de litteraturvetenskapliga sommarkurserna jag läst just då.

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker, dofter o s v.

Jag har märkt de senaste åren att jag soliga dagar mer än gärna läser utomhus i skuggan, eller att jag gärna läser i sommarkvällen utifrån att det är behagligt efter en varm sommardag, exempelvis. Jag gillar bakgrundsljud såsom fågelkvitter, insektsbrummanden och jag gillar den ”svalare doften” av sommar (som jag får för mig att jag känner i skuggan/sommarkvällen).

Annars läser jag fortsatt på favoritställena jag har övriga året också: uppkrupen i soffan eller i sängen. 

4. Vilken bok är perfekt för en slö dag på stranden/i hängmattan?

Jag föredrar ju böcker som har kortare kapitel. Genre spelar kanske mindre roll om jag ska ta mig en slö dag på stranden/i hängmattan. 

Tre spontana tips utifrån kapitellängd är Kepler, mitt läser-just-nu i form av Wiströms Stanna, samt Strandbergs serie om monstret Frank.

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!

Jag är ärligt talat ganska dålig på att komma ihåg om böcker utspelar sig, i alla fall om de bara utspelar sig, på sommaren… Men: jag vill minnas att Ajvide Lindqvists Hanteringen av odöda är en sådan bok och att den där värmen som beskrivs i bokens början är så oerhört påtagande… 

9 reaktioner på ”Lyrans sommarläsningsenkät

    • Elina skriver:

      Jag tycker exakt detsamma!

      Jag har dock sett att vissa pressar på med både solbrännan och en bok på stranden, till exempel, och det pallar då inte jag! 😊

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s