20 snabba inför vintern:

Ja, det kan väl passa sig efter att ha utvärderat höstenkäten igår kväll? Enligt O är upphovskvinna och jag hänger på! Jag ser att de flesta kallat detta en enkät i höstmörkret, och så må det vara, men när vinterkänslan och adventskänslan börjat krypa på, vill jag nämna ordet vinter i min rubrik.


Augustpriset eller Nobelpriset?
Jag tycker ganska ofta att jag känner att Nobelpriset är lite överskattat (om vi nu tänker på litteraturpriset vilket jag förmodar)… Augustpriset brukar ganska ofta vara ett pris i min smak – Nobelpriset är inte alltid det.

Malala Yousafzai eller Patrick Modiano?
Jag väljer ingen av dem. Anledning: Jag känner bara till den sistnämnda i och med att jag i morse läste ut hans Lilla smycket. Jag kan nog därför inte riktigt uttala mig i frågan.

Hungerspelen eller Hobbit?
Oj – bokmässigt blir det Hungerspelen alla gånger (trots att jag endast läst bok nummer ett). Hobbit älskar jag som film – kanske till och med mer än Hungerspelen, men det är ganska jämnt dem emellan kan erkännas ändå.

Horace Engdahl eller Peter Englund?
Här känner jag inte till båda alls särskilt mycket och kan därför inte välja varken den ene eller den andre. Så tråkigt blir mitt svar.

Snö eller regn?
Snö är vackert, ljust, ger sådan stämning och det ena med det tredje. Jag älskar snö – så pass att jag oftast inte ens klagar på att behöva skotta eller sopa nu när jag är vuxen och även har detta ansvar kring det egna hemmet.

Lussekatter eller pepparkakor?
Det är med en hårsmån pepparkakor vinner. De blir oftast mycket bra oavsett recept eller hur lyckat eller misslyckat den egna bakningen blir med dessa bakverk som mål. Lussekatter kan dock riskera att misslyckas i större utsträckning och ibland kan de dessutom bli aningen sorligt torra… Det gillas ej!

Dystopi eller feelgood?
Jag gillar litterärt mörker kan man väl konstatera. Men allvarligt talat så läser jag verkligen hellre lite för mörkt än lite för ljust och feelgoodigt. Jag kan tycka att det blir lite väl sötsliskigt med de där feelgood-böckerna ibland och undviker dem ofta och gärna. Mörker däremot – det köper jag på ett helt annat sätt och det får mig nog att uppskatta livet lite extra (det där vi lever i verkligheten och där vi själva är huvudperson).

Lars Kepler eller Camilla Läckberg?
Jag tycler Kepler ändå är nyskapande och har många tvister och en del mörker som känns äkta och som ger driv åt berättelsen. Läckberg går bort då hon faktiskt gjort mig mycket besviken för ett par böcker sedan…

Amaryllis eller hyacint?
De är både fina och goddoftande. Sedan råkar jag ha en pappa som nyser av båda blommorna ovan (men det är en annan historia).

Pappersbok eller e-bok?
Jag kan läsa båda, men älskar pappersformatet så mycket mer. I can’t lie about that.

Biografi eller memoar?
Jag är väl inget jättefan av någon av dem. Men biografier kan fungera ibland om det är tillräckligt intressant och verkligen lockar.

Mia Skäringer eller Lena Dunham?
Jag väljer båda av ovanstående brudar eftersom jag inte är bekant med någon av dem på litterärt plan (än). Men jag är nyfiken på dem båda! Just nu kanske till och med mer på Dunham, men det är så att jag läst så mycket om henne sista tiden som gör mig extra nyfiken…

Glögg eller julmust?
Julmust måste jag säga (även om jag gillar glögg också och faktiskt ska testa att göra egen för första gången i helgen).

Fredrik Backman eller Lena Andersson?
Jag väljer inegn av de ovannämnda. Detta på grund av att jag är litterärt bekant med Backman som jag gillar mycket. Men så är det det här med att jag inte alls är bekant med Lena Andersson (även om jag vet vad hon skrivit och i ärlighetens namn inte är jättenyfiken på henne just nu)…

Tegelstenar eller tunnisar?
Jag ääälskar (!) tunnare böcker. Det är en konst att skriva tunt, men ändå lyckas på så många plan. Tegelstenar får jag nästan ont i magen av bara att kolla på… Det ska vara en himla nyfikenhet för mig om jag ska ens våga testa en riktig tegelstenstjock bok…

Film eller tv-serie?
Jag älskar bådadera, men gillar tv-seriekvällarna jag och min sambo har varje vecka. Han jobbar ofta borta, så de där få och älskvärda stunderna tillsammans – de är oslagbara!

Netflix eller HBO?
Jag har inte testat HBO, men känner mig så pass nöjd med Netflix för stunden att jag kommer svara just ”Nettan”. Det finns vissa serier jag är nyfiken på av HBO, men inte så pass nyfiken att jag går och skaffar mig ett konto.

En i taget eller slalomläsning?
Faktiskt har jag börjat gilla slalomläsning riktigt mycket. Det trodde jag nog inte att jag skulle säga för några år sedan. Men det är faktiskt helt min grej. Sedan har jag ju slalomläst i studierna en hel del utan att ens tänka på det.

Skratt eller gråt?
Kopplat till litteratur så – gråt. Jag gillar att känna och att röras till tårar (sedan finns det ju olika typer av tårar – inte bara de sorgsna).

Julafton eller nyårsafton?
Jag älskar julafton och den tid på året då stämningen är på topp och det här är den dagen som kommer med en del traditioner som bara är min släkts – eller bara är sambons släkts – och det förstärker gemenskapen. Nyår har jag mer och mer kommit att ogilla lite smått. Det är för mycket fokus på alkohol runt omrking denna högtid kan jag fortfarande tycka och det är ett par nyår redan som jag känt mig som allra ensammast… För ett par tre stycken nyårsaftnar har redan firats på alldeles för egen hand…

6 reaktioner på ”20 snabba inför vintern:

    • Elina skriver:

      Ja – det är vår guldkant just nu i och med att vi inte har så många kvällar i vecka tillsammans! (: Jag längtar väl ändå till de där eventuella tonåringarna i mitt framtida liv! (; Hihi. (:

  1. Elvira skriver:

    Har också börjat gilla slalomläsning mer på sistone! Det blir liksom mer variation då ;D och ja, lussekatter har en tendens att bli torra … men då de lyckas är de riktigt goda sen igen 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s