Fem frågor: Mattias Lönnebo

5 frågorNu är det festlig fredag igen! Idag står ingen mindre än Mattias Lönnebo i rampljuset och besvarar mina Fem frågor. Mattias ligger bakom en novell jag föll för, mer eller mindre, på stört. Novellen i fråga är ”Köttkvarnen” i 13 svarta sagor. Jag gillar kanske främst att den utgår från ett barns perspektiv, Fabians, att den är så vardagsnära och så levande tack vare dessa två skickligt avvägda aspekter (bland annat med tanke på att man ofta ger barn egenskapen att ha livlig fantasi)… Kan en köttkvarn verkligen vara ett skräckinslag i en novell som utgår från något vardagsnära kan man kanske fråga (mitt svar är utan att tveka: JA!)? Läs gärna Mattias Lönnebos Köttkvarnen, men såklart även hans fem svar på mina fem frågor:


Mattias Lönnebo

Fem frågor till Mattias Lönnebo:

1. Vilka tre ord beskriver dig bäst som författare?
Koncentrerad, ambitiös och fantasifull.

2. Vilken är din viktigaste ingrediens för en lyckad skrivprocess?
Att vara disciplinerad. När det gäller skönlitteratur så är jag ingen stor anhängare av ”flow” eller andra påklistrade försök att uttrycka ordet ”kreativitet”. Jag menar att det handlar om hårt arbete; att lära sig hantverket och att målmedvetet arbeta vidare. Skriv när du kan. Jag brukar regelbundet använda tiden 0600-0700. Om man klarar att få till en sida om dagen är det mycket bra. Man ska inte pressa sig utan låta berättelsen mogna. Det blir ett långt bättre slutresultat på det viset. Ordbehandlaren är på ett sätt en förbannelse, många skriver för mycket och för snabbt.

3. Vilket verk har du skrivit som du nog aldrig kommer att glömma?
Jag tror inte man glömmer något man väl har lyckats få utgivet. Men om du med frågan menar vilket verk man är mest nöjd med så ligger ”Nattens Jägare” (2014) väl till. Den fick Kulturrådets stöd och är en urban fantasybok som har ett antiextremistiskt budskap. Den har dessutom fått fina recensioner. Jag är nöjd med blandningen av en hård 1970-tals ungdomsskildring – växlande med en ångande djungelgrön fantasyvärld där allt är möjligt. Det är en på djupet human och kärleksfull roman, som ger utrymme för hoppfulla tolkningar och etiska ställningstagande. Inte helt fel i denna tid …

4. Vilken bok önskar du att du hade skrivit (och alltså inte den egentliga författaren)?
Det är väl nu man ska säga ”Sagan om ringen”? Skämt åsido – ”Talismanen” av Stephen King och Peter Straub. En utmärkt roman. Den har vissa beröringspunkter med ”Nattens jägare” i sin socialrealistiska skildring av en svunnen ungdomstid, och att det finns en ”annan värld”. Men där slutar likheterna.

5. Vilken bok kan du inte undgå att föra på tal, om och om igen, just nu?
Urslula Le Guin ”Trollkarlen från Övärlden”. Det är fantasy av högsta klass. Dessutom är hon kortfattade och effektiv i sin gestaltning och sitt berättande. På några få sidor har hon fått med det andra behöver ett helt kapitel för att uttrycka. Hon är en litterär förebild. Det är därför jag skrev ”koncentrerad” under punkt 1. Hon lär mig att undvika onödiga utvikningar och hålla sig till det som för berättelsen framåt.

 


Foto: Verbum


Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s